Apoteket säljer mer vanliga huvudvärkstabletter än någonsin och på TUB-mottagningen, Stockholms läns landstings särskilda mottagning för läkemedelsberoende, har man myntat begreppet Treomänniskor. Enligt Per Sternbeck, förbundssekreterare på Riksförbundet för hjälp åt narkotika- och läkemedelsberoende (RFHL) finns ett stort mörkertal av värktablettberoende.
- Vanliga huvudvärkstabletter är kanske inte beroendeskapande i klassisk mening, men visst kan man tala om beroende i och med att man måste öka dosen efter ett tag och mår dåligt om man inte tar medicinen. Äter man mycket tabletter skapar läkemedlen till slut smärta istället för att lindra eftersom medlen slår ut kroppens eget antismärtsystem.
Självklart ska man ta värktabletter när man har ont, anser Per Sternbeck, men man ska vara observant på hur mycket man äter. Och varför. Det kanske inte är bara smärtan du vill bli av med, det kan till och med vara så att du får en kick av medicinen. Medicineringen blir en njutningsfull ritual.
- När du inte klarar av dagen utan att ta en huvudvärkstablett och du kanske börjar längta lite till nästa, när det blir svårt att komma upp på morgnarna utan den där tabletten, ja då bör du börja fundera på vad du håller på med.
Ett värktablettberoende kan dessutom vara inkörsporten till starkare mediciner och värre beroende. Ett vanligt mönster är att när de vanliga tabletterna inte hjälper längre går man till läkaren som skriver ut receptbelagda morfinbaserade tabletter.
- Vi anser att sjukvården inte tar de här preparatens beroendepotential på allvar. De skriver ut höga doser och stora förpackningar, flera åt gången, säger Per Sternbeck.
Läkemedelsberoendet är ett folkhälsoproblem som växer. RFHL räknar med att 250 000 personer i landet är beroende och över hälften av dem är beroende av smärtstillande preparat. Och då är varken Treotorskar eller alvedonister inräknade.
- Vi bedövar oss i sällan skådat omfång. Det är inte bara bruket av smärtstillande som ökar, utan vi ser också en ökning av alkohol, narkotika, lugnande medel och sömnmedel. Det är symptom på att samhället inte fungerar.
- Kraven från samhället är entydiga - här ska jobbas, här ska produceras. Vi är fast i något sorts ekorrhjul, där färre ska göra mer och det är fullkomligt naturligt att människor går i däck. Man kan inte medicinera bort alla samhällsproblem, säger Per Sternbeck.