Civilstatus påverkar mängden fysisk aktivitet. Har man levt ensam för det mesta av sitt liv och aldrig varit gift är man mer benägen att utöva motion än sambos, gifta, frånskilda och separerade.
- De som aldrig har varit gifta lever ett liv där det mesta handlar om dem själva. De har gjort det till en vana att träna regelbundet och det har blivit en integrerad del av deras liv. De vill gärna fortsätta att hålla sig i form, säger Thomas Bredahl, idrottsforskare vid Syddansk universitet.
Ett vanligt scenario är att mängden regelbunden motion minskar eller upphör efter att man gift sig och bildat familj. Studien från det danska Folkhälsoinstitutet visar dock att frånskilda och separarade tillhör det civilstånd som tränar minst av alla, det vill säga mindre än de som lever tilllsammans med någon.
- Många frånskilda begraver sig i arbete och går ut på krogen i högre utsträckning, kanske för att hitta en ny partner. Men det är självklart också en grupp som använder motionen som terapi. Minst rör sig personer i åldersgruppen 30-40, blir man singel i den åldern har det visat sig vara mycket svårt att komma igång och träna igen, säger Thomas Bredahl.
En tendens som förbryllar forskarna är att sambos utövar mer motion än gifta. Något i själva äktenskapet tycks alltså ha en negativ effekt på danskarnas motionsiver.
- Många människor känner att de är "klara" när de gifta sig. De lever gott och behöver inte hålla sig i form, de har ju funnit sin livspartner. Omvänt forsöker sambos att hålla sig i form och göra sig attraktiva inför partnern. Det kan verka som om det inte borde vare någon skillnad, men det är det, säger Thomas Bredahl.
Fakta
Andel som utövar hård eller mellanhård fysisk aktivitet på fritiden, 25-40 år:
Gift 31 %
Sambo 36,7 %
Ensamstående (separerad, skild) 25,7 %
Ensamstående(ogift)38,9 %
Källa: Statens Institut for Folkesundhed (Danmark)