Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Unionen vill erbjuda gästarbetare gratis medlemskap

Ett medlemskap light för dem som tillfälligt jobbar i Sverige, det är vad Unionens förbundsstyrelse föreslår kongressen att besluta om.
Linda Svensson Publicerad

Det föreslagna medlemskapet för utländska arbetare som är på tidsbegränsat arbete i Sverige ska vara gratis, menar förbundsstyrelsen. Å andra sidan ska deras inflytande i förbundet vara i princip noll. Däremot ska Unionen erbjuda förhandlings- och rättshjälp i frågor som rör anställningen. Förslaget skulle kunna tas som ett sätt att öka medlemsantalet.

- Det är inte den primära avsikten. Vi har avtal med andra fackförbund i Europa om att vi ska erbjuda varandras medlemmar hjälp när de arbetar i annat land, säger Sixten Frixon, chef på Unionens enhet Medlem och Förtroendevald.

Förbundsstyrelsen väcker också frågan om man kan erbjuda till exempel visstidsanställda, som normalt är svåra att rekrytera, ett alternativt medlemskap. Styrelsen är inte klar över hur det skulle kunna se ut, men spekulerar kring lägre avgift mot ett smalare medlemskap, och ber kongressen att ge dem mandat att testa alternativa medlemsformer under den fyraåriga kongressperioden.

Ett annat förslag från förbundsstyrelsen till kongressen är att man slopar gränsen på minst tre månaders medlemskap för rätt till hjälp.

- Karenstiden har diskuterats många gånger. Ofta hamnar man i gränsfall, där medlemmar inte får ut sin lön men vi hjälper dem trots att de inte varit medlemmar i tre månader. Vissa gånger hamnar vi oftare i undantag än ordinarie regler, säger Sixten Frixon.

Riskerar man inte att folk hoppar in och ut ur Unionen? Man går med när man behöver hjälp och går ur när man fått den?
- Visst finns det en sådan risk. Men kommer folk att göra det? Jag tror inte det. Man byter inte bank hela tiden heller.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.