Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Så söker du högskoleprovet

Förlita dig inte på att få kompetensutbildning från arbetsgivare som stirrat sig blinda på kvartalsrapporten - se till att göra det själv. I dag öppnar webbanmälan inför höstens högskoleprov.
Johanna Rovira Publicerad

En undersökning inom Unionens företag visar att andelen medlemmar som får kompetensutbildning sjunker. Både arbetsgivare och anställda är överens om att en av anledningarna är alltför stort fokus på kvartalsekonomi. I väntan på  att regeringen ska fatta beslut om kompetenskonton eller att arbetsgivarna ska inse att all utbildning lönar sig, kan det vara läge att ta saken i egna händer.

Känner du att ditt jobb gått i stå men saknar betygen som krävs för att komma in på utbildningen till drömjobbet, är det en god idé att skriva högskoleprovet. Minst en tredjedel av alla sökande till universitet och högskoleutbildningar antas utifrån resultatet av högskoleprovet. Som många andra kanske du måste skriva provet flera gånger innan du får de poäng som du behöver, undersökningar visar att 60 procent av dem som skriver provet andra gången lyckas bättre än första gången.

Både på nätet och på vissa studieförbund finns det kurser att läsa inför högskoleprovet. Ett bra tips är annars att ladda ner gamla prov helt gratis på studera.nu för att träna på tekniken. Ett annat sätt att förbereda sig är att läsa mycket både på engelska och svenska och slå upp alla ord som du inte förstår.

Provet består av fem delprov - svensk läsförståelse, engelsk dito, ordförståelse, logiskt tänkande och matte samt förmåga att hämta och tolka information ur diagram, tabeller och kartor.

Om du lyckas på provet och kommer in på utbildningen kan du ta tjänstledigt för studier enligt studieledighetslagen. Dessutom kan du söka pengar till kurslitteraturen från Unionens studiestiftelse.

Högskoleprovet ges 25 oktober på 120 orter runtom i landet och allra sista dag för anmälan är 15 september. Anmäl dig direkt hos högskolorna eller på hogskoleprov.nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.