Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

"Inte nattsvart"

I går kom beskedet som många befarat, Wargöns bruk i Vänersborg läggs ned. Redan samma dag hade Unionens klubbordförande Roger Henriksson en träff med arbetsförmedlingen, som ändå kunde erbjuda visst hopp för de 350 som förlorar sina jobb.
Linda Svensson Publicerad

- Om man ser till arbetsmarknaden i hela regionen är det inte så nattsvart som pressen har påstått. I Vänersborg är det kanske inte så mycket, men om man söker sig till Trollhättan eller Borås så finns det ganska gott om jobb, säger Roger Henriksson.

Gårdagens besked om en total nedläggning var inte helt oväntat. Platschefen har vädrat sin oro för de anställda, som har varit medvetna om att siffrorna inte sett bra ut trots full produktion. Men för dem som hört diskussioner sedan 70-talet kan det vara svårsmält att Holmen Paper nu gör slag i saken.

- Produktionen har ju gått bra. Vad jag har förstått är det inte de fasta kostnaderna som är problemet, utan de rörliga som el, massa och kemikalier, säger Roger Henriksson.

Det är kostnader som torde drabba också de övriga tre pappersbruken i Holmen Paper.

- Vi är en liten enhet. Man kanske vill koncentrera kraften på de andra bruken.

I nästa vecka drar förhandlingar om avvecklingen igång. Unionen kommer att förhandla tillsammans med CF och Ledarna för totalt runt 80 tjänstemän.

- Vi är inte så vana vid en sådan här situation. Det kan vara gôtt att ha stöd av varandra, säger Roger Henriksson.

Han säger att man kommer att försöka få till så bra villkor som möjligt för dem som sägs upp. Bland annat kommer man att begära avgångspension för dem över 60.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.