Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Så påverkar utseendet din karriär

Vältrimmade snyggingar får lättare säljjobb på grund av okunniga arbetsgivare. Ny svensk forskning visar dock att skönhet inte lönar sig för företaget. Enligt amerikanska rön är snarare benans riktning avgörande för karriären.
Johanna Rovira Publicerad 12 augusti 2008, kl 14:08
Chippendales på scen

Är du fet, ful och fåordig har du allt emot dig om du söker jobb som säljare. Arbetsgivarna har nämligen fått för sig att tjusiga, vältränade och vältaliga anställda lönar sig bättre.  Fast det har de ingenting för. Forskare vid Karlstads universitet har slagit fast att företag som ställer höga krav på de anställdas utseende inte är mer lönsamma än andra.

Däremot har tjusiga och slanka fetare lön. Amerikanska forskare har räknat ut att den som är begåvad med ett vackert utseende tjänar i genomsnitt 12 procent mer än sina fulare kollegor. Orsaken är att sköna personer uppfattas som mer hjälpsamma och samarbetsvilliga.

En finsk studie visar att feta kvinnor har runt tio procent lägre lön än normalviktiga kvinnor. Dessutom löper tjocka kvinnor dubbelt så stor risk att förlora jobbet, visar de finska forskarna som analyserat data från 4 000 finska kvinnor och män.  

För män tycks vikten inte spela lika stor roll - finska feta män löper inte lika stor risk att förlora jobbet som de feta kvinnorna, och de tjänar bara 50 euro mindre i månaden än normalviktiga finnar.

Vill du bli en framgångsrik ledare ska du kamma benan till vänster. Tidningen Fortune har undersökt hur vd:arna på de femtio största företagen kammar sig och funnit att bara tre kammar högerbena. Resten kammar vänster. Frågan är bara var de som kammar mittbena, har lugg eller bakåtkammat hår tagit vägen - kan deras frånvaro ha att göra med att det oftast är kvinnor som kammar sig så?

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.