Forskare inom projektet Hälsa och framtid har synat vilka faktorer som skiljer företag med låg långtidssjukfrånvaro från företag med en mer genomsnittlig sjukfrånvaro. Det visade sig finnas en rad skillnader, bland annat i hur de "friska" företagen ser på sina anställda. Här betraktas medarbetarna i högre grad som en tillgång. Kompetensutvecklingen styrs inte enbart av verksamheten, utan tar hänsyn till de anställdas intressen och behov av personlig utveckling.
Ledarskapet är ytterligare en faktor som skiljer de båda grupperna av företag åt. På företag med låg långtidssjukfrånvaro finns det ofta en uttalad ledarskapsfilosofi som ger tydlighet. Både chefer och medarbetare vet vad som förväntas. Dessutom rekryteras cheferna ofta internt vilket gör att de känner till både företagets värderingar och dess verksamhet. Dessutom framhålls ofta vikten av att chefen har social kompetens.
Däremot har inte forskarna lyckats belägga att "friska" företag skulle vara mer lönsamma än övriga, även om de är övertygade om att sambandet finns.
En av dem som visat att hälsoarbete lönar sig är Johnny Johnsson, företagsläkare på Stora Enso. Ett exempel är sjukfrånvaron vid Fors bruk. Insatserna för företagshälsovård, friskvård och kollektiva utbildningar gav fem gånger så mycket tillbaka.