Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Nästan var tionde mobbas på jobbet

Att sluta hälsa och kommunicera, att frysa ut någon eller att ständigt göra sig rolig på någon annans bekostnad är exempel på mobbning. Olika undersökningar visar att nio procent av arbetstagarna i Sverige någon gång blivit mobbade på jobbet.
Åsa Frisk Publicerad

Förekommer det mobbning är det viktigt att ta itu med det så snabbt som möjligt. Ju längre tid det går desto svårare är det att lösa konflikten. Och det slutar ofta i långa sjukskrivningar och allmän oro på arbetsplatsen.

Råd till dig som chef
Du måste tänka på att du sätter normen. De anställda gör inte som chefen säger utan som hon eller han gör. Var tydlig och säg ifrån när det behövs.
Sopa inte konflikter under mattan, ta tag i dem så tidigt det går.
Avsätt tid för diskussion om hur ni tillsammans vill utveckla den psykosociala arbetsmiljön.
Skaffa dig kunskap om konflikter, kränkande särbehandling och det svåra samtalet.

Råd till dig som arbetskamrat
Ta mod till dig och fråga hur det står till. Att du bekräftar situationen kan bli ett stöd för den drabbade. Uppmuntra kollegan att söka hjälp. Tänk på att det kunde ha varit du.

Råd till dig som skyddsombud
Föreslå att personen vänder sig till närmsta chef för att diskutera problemet. Om det inte fungerar går man vidare till chefens chef.
Som skyddsombud har du tystnadsplikt. Sök råd och stöd utanför organisationen utan att röja sekretessen. Försök vara så objektiv som möjligt och ta inte parti för någon

Ett bra sätt att försöka undvika mobbning på jobbet är att arbeta systematiskt med arbetsmiljön.
•  Policy
En policy som tydligt klargör de värdegrunder som gäller ska vara väl förankrad bland chefer och medarbetare.

• Rutiner
Rutiner som visar vad chefer ska göra i det förebyggande arbetet bör finnas.

• Uppgiftsfördelning
Det ska vara tydligt att det är chefer, arbetsledare eller personalhandläggare som ska tilldelas uppgifter som finns i rutinerna om kränkande särbehandling.

• Samverka
Alla bör vara delaktiga och medverka i framtagande av policy och rutiner. Chefer, skyddsombud och arbetstagare behöver återkommande granska och diskutera policy och rutiner.

• Undersök
Identifiera och riskbedöm förhållanden som kan utlösa kränkande särbehandling

Källa: Prevent "Undvik mobbning på jobbet"

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.