- Det kan låta som en självklarhet att man mår dåligt av att bli orättvist behandlad och att ingen vill ha det så. Men om man tittar på hur omstruktureringar och uppsägningar genomförs så upplever sig många vara orättvist behandlade och mår dåligt av det.
Det säger psykologen Mats Liljegren som gjort studien i sin avhandling vid Rikscentrum för Arbetsinriktad Rehabilitering i Linköping. När han tidigare arbetade inom företagshälsovården reflekterade han över hur olika människor mådde vid organisationsförändringar. I sin avhandling ville han ta reda på varför en del mår bra och andra dåligt.
I en studie bland cirka 1 000 anställda vid Arbetsmarknadsverket, som gått igenom en rad organisationsförändringar de senaste åren, har Mats Liljegren bland annat undersökt hur människors upplevelse av att bli rättvist behandlade påverkar hälsan.
Han har funnit att de som upplevt sig ha blivit orättvist behandlade vid en omorganisation eller uppsägning mycket oftare drabbas av psykosocial ohälsa och utbrändhet.
För att en uppsägning ska upplevas som rättvis måste ett par kriterier vara uppfyllda.
- Processen måste vara juste, som att man har kontaktat facket, informerat, följt turordningslistan och så vidare. Sedan måste också den uppsagde behandlas väl av de andra på arbetsplatsen, och då inte minst chefen, säger Mats Liljegren.
- Om något av de här kriterierna inte uppfylls, som att chefen är en skitstövel, så upplever man sig ha blivit orättvist behandlad också i övrigt. Och allt som upplevs som en orättvisa påverkar hälsan lika mycket.
Mats Liljegren menar att det faktum att människor kan kränkas på flera sätt ofta glöms bort vid omstruktureringar och uppsägningar.
- Även om i vart fall stora företag och organisationer brukar ha en rätt frikostig inställning vid uppsägningar i dag, som att man ger lön under uppsägningstiden och omställningsbidrag, så är rättviseaspekten tyvärr ofta förbisedd.
- Jag hoppas att mitt forskningsresultat leder till att man blir medveten om det här. Om en organisation hamnar i den situationen att man måste säga upp så är det viktigt att se till att alla processerna fram till uppsägningen sker så att de upplevs som rättvisa. Det kan till viss del kompensera.
Att uppsagda mår bra efteråt ligger också i arbetsgivarnas eget intresse, menar Mats Liljegren.
- Jag tror man ofta försöker sköta det här på ett snyggt sätt idag, också därför att man vet att man behöver rekrytera folk vid nästa högkonjunktur och då är det viktigt att det finns en positiv bild av företaget. Och om omstruktureringar och uppsägningar sköts snyggt så litar människor på organisationen.
Men kan uppsagda verkligen tycka att de blivit rättvist behandlade?
- Om man känner att det hela gått rätt till så kan man ändå acceptera det, säger Mats Liljegren.