Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Unga kräver inflytande i Unionen

De unga vill ha mer att säga till om inom Unionen.
Enligt det nybildade nätverket Ung Arenas idéprogram ska de vara representerade vid regionråden liksom i förbundsstyrelsen.
Anita Täpp Publicerad
Unga Arena

Nätverket har startats av ett tiotal aktiva i tidigare HTF:s och Sifs ungdomsverksamheter. Målsättningen är att se till att unga har en stark position på arbetsmarknaden, att den fackliga medveten höjs och att man får reella möjligheter att påverka i förbundet.

Nyligen träffades ett 70-tal unga medlemmar för att dra upp riktlinjerna för Ung Arenas verksamhet.
Efter att ha diskuterat facklig ideologi och ungas möjligheter att påverka i workshops tog deltagarna beslut om ett idéprogram och hur verksamheten ska organiseras.

En punkt i idéprogrammet är att medvetenheten hos unga ska höjas.
- Deltagarna ansåg att alla unga måste få veta mer om vad facket gör och står för. Ett förslag är att inte bara de förtroendevalda utan alla medlemmar ska kunna gå en facklig grundkurs. Det pratades också jättemycket om skolinformation, hur viktig den är för att skapa medvetenhet och rekrytera unga, säger Eva Svensson, på Unionens studerande och ungsektion i Stockholm.

- Man vill också skapa en högre organisationsgrad genom att förbundet mer aktivt rekryterar på olika sätt.

Deltagarna beslöt också ta upp de ungas möjlighet att påverka inom förbundet i idéprogrammet.
- Man är inställd på att inte bara satsa på ett landsomfattande nätverk utan också regionala nätverk, där man nu vill hitta kontaktpersoner på samtliga regionkontor, säger Eva Svensson.

- Det finns ungdomsombud i Unionens regionstyrelser på nästan alla platser i dag, som man ser som viktiga startmotorer för att trigga igång nätverken regionalt.

På mötet togs också beslut om att idéprogrammet ska innehålla ett önskemål om att få mer insyn i förbundsstyrelsens arbete.
- Deltagarna upplever att organisationen är herarkisk och vill få den plattare. Ett önskemål är att det ska finnas ett ungdomsombud i förbundsstyrelsen, säger Eva Svensson.

På mötet togs också beslut om hur Ung Arena ska organiseras. En samverkansgrupp har bildats, som enligt Unionens stadgar har yttrande- och förslagsrätt på regionråden, regionernas högsta beslutande organ.

På mötet bestämdes att initiativtagarna ska fungera som styrgrupp för Ung Arena fram till i höst då en ny styrelse ska utses.

Nätverket vill gärna ha fler medlemmar.
- Alla som tycker att vi driver bra frågor och vill arbeta för unga kan, oberoende av ålder, vara med, säger Eva Svensson.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.