Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Fler jobbar med hemservice

Hemserviceföretagen har det senaste halvåret nyanställt 1 800 personer och sysselsätter nu omkring 9 300 personer och omsätter fem miljarder kronor. Den slutsatsen drar Almega i en rapport om hemservicebranschen.
Ola Rennstam Publicerad 7 maj 2008, kl 13:17

Städning, trädgårdsarbete och barnpassning. De hushållsnära tjänsterna blir allt fler och populärare. Enligt en rapport som Almega presenterade under onsdagen uppger 184 000 hushåll att de köper hushållsnära tjänster, vilket är en ökning jämfört med förra mätningen som genomfördes i december. Då uppgav 97 000 hushåll att de köpte tjänster.

Hushållen köper i dag service i snitt 7,6 timmar i månaden, i december var motsvarande siffra 5,6 timmar per månad.
- Skattereformen har gjort hemservicebranschen till en väg in på arbetsmarknaden för många arbetslösa. Det är dessutom glädjande att det ökande kundunderlaget gör att en majoritet av de anställda nu kan jobba heltid, säger Inger Jonasdotter, branschansvarig för Almega Hemserviceföretagen.

Rapporten, som bygger på enkäter till 1 000 hushåll och 200 företag, visar att hemserviceföretagen sysselsätter 9 300 personer och omsätter 5 miljarder kronor. Det senaste halvåret har 1 800 personer nyanställs. Av dessa kommer tre av fyra direkt från arbetslöshet. Andelen heltider har också ökat sedan den förra mätningen. För genomsnittsföretaget har antalet heltidsanställda ökat från sju till elva samtidigt som antalet deltidsanställda har minskat från tio till sju.

Det har också skett en förändring av svenska folkets attityder kring de hushållsnära tjänsterna. Närmare 60 procent av de tillfrågade är positiva till skattereduktionen, men det är nu 19 procent, jämfört med 12 procent, som är kritiska. Polariseringen i frågan förklaras antagligen av den ökade samhällsdebatten kring reformen.

23 procent anser det acceptabelt att köpa svart, en minskning från 32 procent. Fler svenskar, 29 procent jämfört med tidigare 14 procent, anser sig kunna bedöma vilka företag som är seriösa och bra.

- Att en bransch växt rekordartat, att en svart marknad blivit vit, och att många tidigare arbetslösa fått jobb, glöms tyvärr ofta bort i debatten. En mer samhällsekonomiskt lönsam reform lär vara svår att hitta, säger Ulf Lindberg, näringspolitisk chef Almega.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.