Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

1 000 jobb bort från SAS

1,1 miljard måste sparas och ytterligare 1 000 jobb försvinner under 2008. Det blir resultatet av SAS dåliga inledning på året.
- Det känns oerhört tungt, säger Sven Cahier, ordförande för SAS Tjänstemannaförening.
Ola Rennstam Publicerad 29 april 2008, kl 08:39

Den kraftiga prisstegringen på flygbränsle i kombination med minskat affärsresande och problematiken med Dash-planen har resulterat i stora ekonomiska problem för SAS. Enligt bolagets kvartalsrapport, som presenterades under tisdagsmorgonen, gör koncernen en förlust före skatt på 973 miljoner för första kvartalet, det är nästan 900 miljoner mer än under motsvarande period i fjol.

Förlusterna får som följd att företaget utökar det tidigare besparingsprogrammet. Utöver de 2,8 miljarder svenska kronor i besparingar som redan är annonserade måste SAS nu spara ytterligare 1,1 miljarder och man aviserar att ytterligare 1 000 jobb försvinner under 2008. Bolaget gör också en kapacitetsneddragning med 11 flygplan från hösten 2008.

Facken inom SAS har fortfarande inte blivit informerade om några detaljer kring var och hur det ska sparas.
- Vi är färre anställda i Sverige än vad vi är i Danmark och Norge, rimligtvis borde vi ta en mindre del av de här 1 000. Jag skulle tro att hälften tas i produktionsledet och hälften inom administration, säger Sven Cahier.

- Det känns oerhört tungt, men samtidigt finns det en stor förståelse bland de anställda för att det här måste ske. Jag ser en fortsatt trängd flygindustri som måste fortsätta rationalisera, så vi har inte sett botten än.

Från fackligt håll anser man att SAS-ledningen borde ha gjort mer för att förhindrat det nuvarande läget.
- Vi har haft en del synpunkter på Dash 400-problematiken och på andra kollektivavtal, främst pilotavtalen och kabinavtalen i Norge och Danmark. Vi tycker att man många gånger kunde ha hanterat på annorlunda sätt, säger Sven Cahier.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.