Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Turistbyrå nekar sommarjobbare lön

Inte en krona i ersättning under introduktionsutbildningen. Det är villkoret för den som vill sommarjobba på Stockholms turistbyrå. På Unionen reagerar man på behandlingen av ungdomarna.
- Det är självklart allvarligt när man inte betalar lön, säger ombudsman Bengt Larsson.
Ola Rennstam Publicerad

Under våren har turistbyrån i Stockholm, Stockholm visitors board, ordnat en introduktionsutbildning för sina sommarjobbare. Utbildningen var på heltid och pågick under åtta dagar i följd. Problemet var bara att ingen av de nio kursdeltagarna får en krona i lön, det avslöjas i en artikel i Svenska Dagbladet.
- Nej, det får de inte utan vi tillhandahåller en utbildning som är kostnadsfri för dem. Den här utbildningen får man diplom för. Och det kan man ha nytta av när man söker andra jobb, säger Eva Kristiansson, chef för turistservice på Stockholm visitors board till SvD.

Utbildningen var obligatorisk och de som försökt slippa delar av den har fått veta att det medför problem eftersom vissa av momenten är viktiga för att de ska kunna klara jobbet på turistbyrån.

Det kommunala bolaget Stockholms visitors board har kollektivavtal med Unionen. Enligt Bengt Larsson, ombudsman på Unionen, innebär kollektivavtalet att arbetsgivaren är skyldig att betala ut lön till ungdomarna för introduktionskursen. Vid introduktionsutbildningar ska den anställde ha betalt eftersom det handlar om ett arbete man utför för arbetsgivaren.
- Man får inte göra på det här viset, oavsett om det är unga som kommer ut på sitt första jobb eller om det är någon annan, säger Bengt Larsson.
- Så fort man har en relation med en arbetsgivare, och som i det här fallet blivit lovad ett jobb, då ska man ha en ersättning för det. I kollektivavtalen står det dock inte hur stor ersättningen ska vara. Men eftersom Stockholms visitors board har tecknat avtal med oss så har de talat om att man tänker betala alla som arbetar för dem en lön. Och i det här fallet tycker jag att det är ett arbete.

Förutom de åtta utbildningsdagarna har ungdomarna också fått en mängd hemuppgifter. De måste bland annat besöka åtta museum och elva vandrarhem och hotell under sin fritid.
- Principiellt har arbetsgivaren en skuld till de här ungdomarna som har lagt ner åtta dagar på att vara med på den här introduktionen. Dessutom har de fått ytterligare hemuppgifter fram till att de ska börja jobba som de naturligtvis också ska ha en ersättning för. Detta är unga människor som kommer direkt från gymnasiet, det är självklart allvarligt när man inte betalar lön, ungdomar ska ha schysta villkor, säger Bengt Larsson.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.