Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Kina - hot och möjlighet

Hur påverkas omvärldens ekonomi av Kinas ekonomiska utveckling? och vilken betydelse har utländska investeringar för Kinas utveckling?
Lisbeth Nieminen Publicerad

De frågorna försökte fil dr Christer Ljungwall besvara på Vetenskapsrådets seminarium i Stockholm på torsdagen. Han är biträdande professor vid Pekings universitet. Som sådan sägs han tillhöra en exklusiv skara västerländska forskare som har direkt inblick i Kinas ekonomiska utveckling:

- Ekonomisk tillväxt i Kina är ett enormt begrepp. Det skulle jag kunna tala om i veckor. Inget annat land kan visa upp en så snabb liberalisering av sin handel. Valutareserven har nästan tiodubblats bara sedan 2003.

Frågan om Kina är ett hot eller en möjlighet för oss i väst är svårbesvarad. För EU är Kina en möjlighet av sällan skådat slag. Men det finns strategiska frågor som vi måste ta ställning till:

- Vi vet alldeles för lite om Kinas investeringsstrategi. Det finns många restriktioner i Kina om utländska investeringar där. Det gäller allt som kan ha någon strategisk betydelse. Samtidigt finns det i väst en kanske befogad oro för att Kina ska använda sitt handelsöverskott strategiskt på områden som olja, flyg, transporter.

- Kinas administration tvekar själv om sina vägval. Man har delvis tagit åt sig av kritiken och ämnar minska sina investeringar utomlands.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.