Den som får ersättning från a-kassan är skyldig att söka lämpliga arbeten. Men när Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, IFAU, frågade arbetsgivarna visade det sig att var fjärde arbetslös struntat i att söka de anvisade jobben.
IFAU:s analys visar att personer med eftergymnasial utbildning söker de anvisade jobben i högre utsträckning. Samma sak gäller om personen är över 50 år. Ytterligare en faktor som har stor betydelse är att jobbet finns på orten där man bor. Krävs det flytt eller pendling minskar sannolikheten för att den arbetslöse ska söka det anvisade jobbet.
Ska man tro arbetsgivarna är det också en hel del av dem som söker de anvisade jobben som inte är ute efter att få dem. Tio procent av ansökningarna signalerade ointresse och i ytterligare 15 procent av fallen var arbetsgivaren osäker på om den arbetssökande verkligen ville ha jobbet.
De som söker jobben har dock en rimlig chans att få dem. Bara i 15 procent av fallen anser arbetsgivarna att anvisningen inte varit realistisk. Runt 14 procent av dem som sökt blev också erbjudna jobbet. Det betyder nu inte att de verkligen blir anställda. En "anmärkningsvärt hög andel", cirka 40 procent, av dem som erbjuds jobb tackar nej till det, konstaterar IFAU.
I ytterligare en studie, gjord på uppdrag av Delegationen mot felaktiga utbetalningar, har arbetslösa intervjuats om anledningarna till att de inte söker anvisade jobb. Skälen visade sig bland annat vara att de ansåg sig över- eller underkvalificerade eller att de anvisade jobben innebar långa restider och höga reskostnader.