Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Jämställdhetsivrare hotar hoppa av förtroendepost i Unionen

Thomas Rasmussen överväger att avgå som ordförande för Unionens Jämställdhetsråd i Stockholm. Orsaken är hur regionstyrelsen hanterat frågan om en tredelad föräldraförsäkring.
Anita Täpp Publicerad
Marina Åman och Thomas Rasmussen

I ett brev till regionstyrelsen har Jämställdhetsrådet krävt att regionen driver frågan om en tredelad föräldraförsäkring i förbundet, genom att skriva en motion till höstens kongress.

Frågan behandlades vid regionstyrelsens möte den 21 februari.
Den 29 februari fick Thomas Rasmussen ett mejl från regionstyrelsens ena ordförande, Anne Thelander, med meddelandet:

"Styrelsen beslutade att rekommendera er att skriva en motion till regionrådet i frågan. Styrelsen anser sig i nuläget inte kunna driva denna brännande fråga vidare utan att veta vad regionrådet anser."

Thomas Rasmussen är djupt besviken.
- Vi var säkra på att regionstyrelsen skulle skriva en motion.

- Men jag tror inte att det är de gamla HTF:arna som har talat här. Det verkar som de gamla sifarna har gjort det. Det är trist att säga det, men jag tror de är för konservativa, säger Thomas Rasmussen.

Thomas Rasmussen är mycket undrande över varför  regionstyrelsen tycker att Jämställdhet ska skriva en motion.

- Regionrådet har utsett oss till att vara en expertgrupp som stöd till regionstyrelsen och komma med förslag i de här frågorna. Men vi har inget mandat att skriva motioner.

Det anser Marina Åman, regionstyrelsens andra ordförande, att Jämställdhetsrådet har.
- Enligt paragraf nio i stadgarna har alla medlemmar, enskilda eller i grupp, rätt att skriva motioner till regionrådet, säger hon.

Varför beslöt ni er för att inte driva frågan själva?
- Vi har egentligen inte tagit ett sådant beslut. Men det här är en jättestor och rätt komplicerad fråga som kräver sakkunskap. Och vi tycker det är mer demokratiskt att låta regionrådet ta ställning till om vi ska skriva en motion till kongressen om det här.

Var ni eniga i styrelsen?
- Ja, vi var eniga om att det här är en för stor fråga för oss. I själva sakfrågan är den allmänna uppfattningen att man måste läsa in sig, att den kräver sakkunskap.

Hade ni inte kunnat skaffa den innan styrelsemötet?
- Jo, visst hade vi kunnat göra det. Men det här är ingen liten skitfråga. Den kommer att påverka väldigt många människor och då är det viktigt att veta vad regionrådet säger.

I grunden är det en demokratifråga, anser Marina Åman.
- Om vi som region lägger fram det här för kongressen, så är det en åsikt som regionen står för. Och eftersom frågan inte varit upp för en ordentlig diskussion förut vill vi inte köra över klubbarna. Där finns också många kloka människor.

Om Jämställdhetsrådet vill vara säkra på att Kongressen får en motion om saken så kan man ju också skriva den själv, påpekar Marina Åman.
- Jämställdhetsrådet kanske inte kan göra det. Men stadgarna ger alla medlemmar möjlighet att skriva motioner.

- Men om man får med sig hela regionen i en motion så får frågan så klart en större tyngd.

Thomas Rasmussen tycker regionstyrelsens argument om att man saknar tillräcklig sakkunskap för att skriva en motion till kongressen är obegripligt och dessutom respektlöst mot Jämställdhetsrådet.
- Det betyder att man inte lyssnar på oss sakkunniga. I vårt förslag, som de tagit del av, finns mängder av underlag för att fatta det här beslutet. Och om de velat hade de naturligtvis fått ännu mer information.

- De bara kommer med bortförklaringar. Det här har alltid varit en kontroversiell fråga och det som hänt är ett tecken på att jämställdhetsfrågor prioriteras bort. Det visar också att Jämställdhetsrådet verkligen behövs.

Men om regionstyrelsen nu ändå tycker att de saknar tillräcklig sakkunskap?
- Då hade de kunnat bjuda in oss till styrelsemötet. Vi finns ju till för att vara sakkunniga åt regionstyrelsen och jag kan inte förstå varför man tar så lätt på en fråga som det varit så mycket fokus på.

 - Det här visar att man helt saknar respekt för allt arbete vi lagt ned. Därför överväger jag nu på allvar att avgå som ordförande för Jämställdhetsrådet, säger Thomas Rasmussen.

Läs mer om Regionrådet nedan.

Fakta

En tredelad föräldraförsäkring innebär att en tredjedel är vikt till vardera föräldern medan familjen fritt kan välja hur den sista tredjedelen ska fördelas.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.