Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

"Könskränkningar drabbar ofta starka kreativa kvinnor"

Det är viktigt att skilja mellan mobbning och könskränkningar på arbetsplatsen, anser genusforskaren Anneli Andersson vid Uppsala universitet.
Johanna Rovira Publicerad 3 mars 2008, kl 11:00

Anneli AnderssonTrakasserier på grund av kön är förbjudna enligt jämställdhetslagen.

Men till skillnad mot till exempel diskriminering och sexuella trakasserier, så är det svårt att definiera vad kränkningar på grund av kön egentligen är, menar Anneli Andersson.

Hon arbetade som jämställdhetshandläggare innan hon började forska om just könskränkande behandling.

- Till mig kom flera kvinnor som hade en berättelse och efter de fyra första besöken började jag känna igen historierna och skönja ett mönster, säger Anneli Andersson

Kvinnorna hade en diffus känsla av att ha blivit illa behandlade, men de förstod inte varför, utan trodde att det kunde bero på något de gjort eller inte gjort.

De hade varit med om händelser, subtila kränkningar, som var och en ser harmlösa ut för en utomstående betraktare, men som för den drabbade ledde till depression, sjukskrivning och att de till slut fick lämna sina arbetsuppgifter.

Den könskränkande behandlingen är en process över tid, menar Anneli Andersson. Den kan pågå under många år men är svår att formulera och bevisa.
-  Jag letade men hittade inga svar på vad könskränkande behandling är. Det fanns inga instrument för att analysera och upptäcka könskränkningar.

I sin avhandling tar hon upp vad ett sådant verktyg behöver innehålla för att vara användbart för jämställdhetsarbetet i praktiken. Alltså vad man ska fråga efter i en utredning för att kunna förstå och avgöra om det förekommit könskränkningar.
- Könskränkningar drabbar ofta starka kreativa kvinnor med många idéer. I de flesta fall är kränkningen högst medveten från män i maktposition. Ibland handlar det om att bevara manliga strukturer, säger Anneli Andersson.

Att skilja mellan vanlig mobbning och könskränkningar är viktigt också på grund av dessa strukturer.
- Om mobbningen beror på kön, så måste det upp på bordet. Annars löser man inte problemen. Då drabbas nästa kvinna som kommer till den arbetsplatsen.

- Könskränkningar kostar företag flera miljoner i förlorat arbete, utredningar, sjukskrivningar, för att inte tala om vad det kostar i mänskligt lidande, säger Anneli Andersson som är företagsekonom.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.