De friskaste yrkena är alla högskoleyrken, och så gott som samtliga är mansdominerade. Minst sjukpenningdagar per anställd, 2,44 per år, har högre tjänstemän och politiker. Bland de yrken där Unionen har sina medlemmar ligger verkställande direktörer och verkschefer i topp med 3,56 sjukpenningdagar per år i snitt. Även civilingenjörer och arkitekter, dataspecialister, ingenjörer och tekniker, liksom chefstjänstemän i intresseorganisationer arbetar i de 15 yrken med de friskaste anställda.
Botten på listan domineras av LO-yrken. Allra sjukast är garvare, skinnberedare och skomakare med 20,27 sjukpenningdagar varje år i snitt. Även städare, vård- och omsorgspersonal liksom förskollärare och fritidspedagoger tillhör de sjukaste.
Bland Unionens medlemsgrupper hade flygvärdinnorna allra flest sjukpenningdagar, 12,91 per anställd. I snitt hade en flygvärdinna mer än tre gånger så många dagar som en ingenjör. Men siffrorna har några år på nacken.
- De har gått ned ordentligt de senaste åren, säger Pelle Gustafsson, vice ordförande i SAS kabinklubb.
- Det finns säkert många anledningar, men bland annat beror det på att vi är lite för många i butiken just nu. Arbetsbelastningen är inte lika hård längre.
Kontorssekreterare och dataregistrerare, och kundinformatörer är andra Unionenyrken med många sjukpenningdagar.
I statistiken, som Du&jobbet tagit fram med hjälp av SCB, ingår inte de två första veckornas sjukfrånvaro som betalas av arbetsgivarna. Sjukpenningdagarna utgör cirka tre fjärdedelar av all sjukfrånvaro.