Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Det man inte kan går att lära

Kerstin Wångstedt tillhör den med EU-mått lilla gruppen kvinnliga egenföretagare i Sverige.
- För att få fler kvinnor att starta eget krävs fler positiva förebilder och att kvinnor får insikt om att det här kan vara ett sätt att få göra det man verkligen vill, säger hon.
Anita Täpp Publicerad 21 februari 2008, kl 08:00

När Kerstin Wångstedt drog igång sitt egna företag för ett och ett halvt år sedan hade hon en tioårig bakgrund som anställd säljare och account manager

Nu arbetar hon med individuell coachning och förmedling av föreläsare och utbildare.
- Att starta eget är en tuff resa som tar längre tid än man tror. Men nu går det ihop och jag är övertygad om att det här kommer att funka, säger hon.

Att inte fler svenska kvinnor startar eget tror Kerstin Wångstedt kan bero på rädsla.
- Vi kanske är lite mer trygghetsnarkomaner i Sverige än i andra länder. Det kan också handla om att vi inte har den här traditionen. Men alla kan inte vara tredje generationens företagare och det man inte kan går ju att lära sig.

Hon ser många fördelar med att vara sin egen arbetsgivare.
- Man har mycket frihet. Som att man själv bestämmer vad man arbetar med. Naturligtvis måste man ha en marknad och rätta sig efter kunderna, men man kan ju också ändra inriktning.

Vilka särskilda svårigheter ställs kvinnliga företagare inför?
- Även om jag inte haft problem med det själv så vet jag att kvinnor upplever att de inte alltid tas på allvar som egna företagare. Men jag tror att mycket nog också ligger hos en själv, att det i grunden handlar om vilken självkänsla man har, och den kan nog vara sämre hos kvinnor, om jag generaliserar. Många skulle må bra av lite coachning, säger Kerstin Wångstedt.

Som anställd var hon med i Sif, nu är hon medlem i Unionen Egenföretagare.
- Det är bra därför att man exempelvis kan få juridisk hjälp och hjälp att teckna avtal.

Vad saknas i medlemskapet?
- Mer hjälp med att komma ut på marknaden och hitta vägar för det, säger Kerstin Wångstedt.

Mer om Unionen Egenföretagare finns här nedan.

Fakta

Sverige är ett av de sämsta länderna i Europa på jämställt företagande, enligt en rapport från Företagarna.
Medan i genomsnitt 5,7 procent av Europas kvinnor driver egna företag gör endast 3,9 procent av svenska kvinnor det, vilket innebär att Sverige hamnar på 23:e plats bland 25 länder i Europa.


 

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.