En grupp kanadensiska forskare har uppfunnit en "knägenerator" som ska ge oss egenproducerad el.
En ställning på lår och vad får en generator vid knäet att alstra ström. En sladd går till den apparat som ska drivas
Uppfinningen presenteras i den ansedda amerikanska vetenskapstidskriften Science där mekaniken beskrivs så här:
Varje gång man tar ett steg, används två grupper av starka muskler som är kopplade till knäet. Den första gruppen ser till att underbenet rör sig framåt.
Alldeles innan benet helt sträckts ut arbetar den andra muskelgruppen för att bromsa rörelsen.
Forskargruppen bakom "knägeneratorn" tyckte att bromskraften var bortkastad energi. Därför konstruerade de en specialgjord knäskål med en generator som omvandlar den mekaniska energin till elektricitet.
- En liknande princip används i Hybridbilar för att skapa elektricitet när man bromsar, förklarar en av forskarna för Science.
Prototypen väger 1,6 kilo.
Men enligt Sydsvenskan har flera forskare konstaterat att det inte krävs särskilt mycket mänsklig energi för att driva generatorn, sedan man mätt utandningsluften hos försökspersoner.
Vid försöken såg forskarna att vanlig promenadtakt alstrade ungefär 5 watt, vilket är nog för att driva tio mobiltelefoner, och springfart ända upp till 54 watt.
Hur länge försökspersonerna då fått gå eller springa framgår inte.
Enligt forskarna bakom uppfinningen ska "knägeneratorn" i första hand kunna hjälpa människor vars liv är beroende av pålitlig och mobil el, exempelvis patienter med insulinpumpar, soldater, biståndsarbetare och de som vistas i områden där det saknas el på fritiden.
Men det ska också vara möjligt att ladda mobilen eller batteriet till den bärbara datorn med hjälp av "knägeneratorn".