Kvinnan är anställd vid det medicinska företaget Stryker AB i Malmö. Där finns ett 30-tal medlemmar i Unionen men ingen klubb och inget kollektivavtal.
Enligt anställningsvillkoren ska företaget betala en pensionspremie åt de anställda. Arbetsgivaren betalar också cirka tio procents extra ersättning till den som är sjukskriven i mer än två veckor.
Kvinnan var hemma med havandeskapspenning i sju veckor men fick då ingen extra sjukersättning, vilket JämO anser är könsdiskriminering.
Efter förlossningen slutade också arbetsgivaren betala in den månatliga pensionspremien till kvinnans tjänstepensionsföretag. Enligt företagets pensionspolicy ska premien inte betalas ut till föräldralediga.
Under de sju första veckorna efter kvinnans förlossning var det könsdiskriminering och sedan ett missgynnande i strid med föräldraledighetslagen, anser JämO.
- Att det var könsdiskriminering under de sju första veckorna hänger ihop med att mamman enligt föräldraledighetslagen har rätt till att sammanhängande vara hemma i sju veckor före och efter beräknad förlossning och då ha så kallad mammaledighet, säger Magnus Jacobson, pressekreterare på JämO.
- Sedan kan både kvinnan och mannen vara föräldralediga och ett missgynnande i strid med föräldraledighetslagen kan gälla båda könen.
I stämningsansökan till Arbetsdomstolen, AD, begär JämO ett skadestånd på sammanlagt 80 000 kronor. JämO kommer också att begära ett skadestånd för den ekonomiska förlust som kvinnan gjort.
Stryker säljer produkter och tjänster inom medicinsk teknik och ortopedi.