EG-domstolen ser i sin Lavaldom inte något hinder för den svenska modellen. Det man säger är att det i Sverige måste finnas skydd mot bland annat för låga löner också för utländska arbetare som jobbar här tillfälligt. Anders Weihe förordar lag, och gissar att en lägsta tillåten månadslön då hamnar runt 10 000 kronor.
- Han ger sin bild av vad han tycker är rimligt att försörja sig på. Det är fullständigt obegripligt. Det visar tydligt hur viktigt det var att vi fick upp lägstlönerna i våra avtal till 15 000, säger Lars-Bonny Ramstedt.
Ramstedt ser hellre att fack och arbetsgivare gemensamt utformar avtal som ger också arbetare utstationerade i Sverige ett bra skydd.
- Det här berör inte bara byggnadsarbetare i Vaxholm. Det berör i högsta grad också tjänstemän. Till exempel indiska tekniker som vi vet har varit här och jobbat för 10 000-11 000 när deras svenska kollegor får 45 000, där arbetsgivarens enda syfte har varit att dumpa lönerna.
Varför är lagstiftad minimilön så fel?
- Det är en principfråga. Vill vi ha den svenska modellen? Samma personer som nu går ut med att man vill reglera minimilöner i lag hyllar den svenska modellen. Vi har samsyn i Sverige att det är så vi vill ha, att parterna tar ansvar. Det är för det våra medlemmar betalar sina avgifter.
Kan man skydda utländska arbetare i svenska kollektivavtal trots att de inte omfattas av dem?
- Det är klart att man kan. Allt går bara man vill. Vill vi behålla den svenska modellen så kan parterna träffa avtal som tål att hantera arbetare som jobbar tillfälligt i Sverige, säger Lars-Bonny Ramstedt.