Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Facklig kritik mot skatteplanering

Publicerad

Facklig kritik mot skatteplanering

I förra veckan gick de tre fackförbunden SIF, Industrifacket och Civilingenjörsförbundet ut med skarp kritik mot Pharmacia & Upjohns skatteplanering.

- Vi har reagerat en gång tidigare, och så händer samma sak igen. Det är högst uppseendeväckande, säger Mari-Ann Krantz.
Det är egentligen inte företaget i sig som lastas mest. Det faktum att svenskt regelverk gör det möjligt att skatteplanera är det största problemet. Förbunden pekar dock på P & U:s "bristande samhällsansvar". Ett företag som gynnas genom läkemedelssubeventioner och välutbildad personal har en skyldighet att uppträda korrekt. Att som i P & U:s fall flytta försäljningsrättigheterna till Luxemburg och på så vis undgå skatt på vinsten anses moraliskt förkastligt.
- Men vi reagerar minst lika mycket på att det är möjligt inom Europa att göra på det här sättet. Regeringen måste se till att något händer. Vi kräver konkurrensneutralitet, säger Mari-Ann Krantz.
Hon medger att det inte bara är Pharmacia & Upjohn som har för vana att skatteplanera. Men P & U:s krav på det svenska samhället, bland annat genom krav på välutbildad personal, gör det tydligare.
Owe Danemar, ekonom på SAF, menar att det svenska skattetrycket i kombination med globaliseringen och det allt bistrare konkurrensklimatet gör att företagen måste vända och vrida på kostnadssituationen.
- Vad vi ser framför oss är en förstärkt och försnabbad anpassning till det höga skattetrycket som kommer att visa sig i flykt. Man kan ha moraliska invändningar men det handlar om marknadskrafter. Företagen kan inte ändra utvecklingen internationellt.

LINDA SVENSSON © siftidningen 1999

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.