Prenumerera på Kollegas nyhetsbrev
Är du medlem i Unionen? Vill du få alla våra nyheter, tips och granskningar direkt i din inkorg?
Enkelt! Anmäl dig via länken
Är du medlem i Unionen? Vill du få alla våra nyheter, tips och granskningar direkt i din inkorg?
Enkelt! Anmäl dig via länken
Även om lönen inte var något att hurra för trivdes Anneli på sitt jobb där hon varit säljare i nästan tio år.
Tills hon en dag råkade höra ett samtal mellan två manliga kollegor och förstod att de båda tjänade åtskilligt mer, trots att de varken hade högre utbildning, längre erfarenhet eller presterade bättre.
När hon själv försökt argumentera för en högre lön hade chefen sagt att det inte fanns något ekonomiskt utrymme. Och med det hade hon låtit sig nöja år efter år.
Vad kan man göra i Annelis situation?
- Lönediskriminering är förbjudet enligt lag och det första hon ska göra är att ta upp det med sin chef, säger Bo Hallberg, ombudsman på Unionens förhandlingsenhet.
Andra tillfällen när du själv kan försöka höja din lön är om du har särskilt eftertraktade kunskaper, byter arbetsuppgifter inom företaget, har kompetensutvecklat dig eller varit föräldraledig och inte fått samma höjning som andra.
Det alla som anser sig vara värda en högre lön bör se till är att vara väl förberedd inför lönesamtalet med chefen, eftersom man då ska kunna visa vad man presterat och kunna argumentera för sin sak.
Viktigt är också att det som sägs under samtalet noteras så att båda parter har svart på vitt på vad man kommit överens om. Det gäller inte minst kompetensutveckling som också ska påverka lönen.
Vilken lön man får avgörs vid den årliga lokala löneförhandlingen på jobbet.
Som medlem kan man välja att stå utanför klubbens förhandling och i stället själv prata lön med sin chef. Men då har man inte samma möjlighet att få hjälp av klubben om man blir missnöjd.
Om det inte finns någon klubb och man måste förhandla själv är avdelningen skyldig att hjälpa till med förhandlingen.
Men eftersom ombudsmännen kan ha svårt att hinna hjälpa alla kan medlemmarna bilda en tillfällig lönedelegation som sköter förhandlingarna på företaget.
Om du inte är nöjd med din nya lön är arbetsgivaren skyldig att motivera lönen.
Den som under flera år bara fått den lägsta garanterade höjningen ska ha en motivering och en åtgärdsplan.
(Siftidningen nr 7-2007)
Om du blir lönediskriminerad
Att leda ett fackförbund kan ge mycket goda inkomster. Tidningen Arbetsvärlden publicerar i dag en lista på vad ordförandena i fackförbunden tjänar. Tidningen har dels tagit reda på vilken lön facktopparna har från sitt förbund, dels hur mycket de har i extrainkomster, exempelvis från styrelseuppdrag.
Högst lön – om man bortser från extrainkomster – har Andreas Miller, ordförande för Ledarna, som tjänar 160 500 kronor i månaden. Lägst lön har Tull-Kusts ordförande Johan Lindgren, med en månadslön på 20 850 kronor. Peter Hellberg, ordförande för Unionen, tjänar 122 877 kronor.
Om man räknar med facktopparnas extrainkomster blir listan en annan. Då toppar Ulrika Boëthius, ordförande för Finansförbundet. Hon tjänar 116 976 kronor, men har en total månadsinkomst på 470 783 kronor. Anledningen är främst att hon tidigare varit anställd på Handelsbanken och fortfarande tar del av bankens vinstdelningsprogram.
Även Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande, har betydande extrainkomster. Hennes lön är 110 540 kronor. Totalt tjänar hon dock 187 933 kronor. Extrapengarna kommer från styrelseuppdrag och rese- och bostadsförmåner, enligt Arbetsvärlden.
Ordförande, förbund, uppgiven och taxerad inkomst.