Regeringen öppnar nu dörren för att privata företag och ideella organisationer delvis ska ta över arbetsförmedlingen roll när det gäller dessa svåra fall. Främst är det bemanningsföretag som kan komma i fråga. Men även så kallade sociala företag utan vinstintresse och ideella organisationer ska med skattepengar kunna coacha arbetssökande och matcha fram jobb.
- Det handlar om en helt ny grupp av människor, som står helt utanför arbetsmarknaden. För dem krävs andra och mer omfattande insatser och det tror vi att kompletterande aktörer kan hjälpa oss med, säger Eva Uddén Sonnegård, statssekreterare på arbetsmarknadsdepartementet, till Siftidningen.
Vad förväntar du sig att dessa aktörer kan som inte arbetsförmedlingen klarar av?
-Att de är bättre på att ge coachning, att de har bättre kontakter på arbetsmarknaden. Men också att de arbetar mer småskaligt och kan ägna mer tid till varje arbetssökande.
Däremot är Eva Uddén Sonnegård inte säker på att de är billigare.
- Kostnaden är inte det primära utan att de kommer i jobb, säger hon.
Redan idag pågår försök i tre län med att använda privata aktörer för arbetsförmedling av bland annat långtidssjuka. Det försöket utvärderas nu, och ska rapporteras i slutet av 2008. Så länge kan regeringen inte vänta.
- Vi kan inte stå och se på tills utredarna är klara. Vi måste agera nu, säger Eva Uddén Sonnegård.
I Danmark, Holland och Australien, finns sedan länge privata arbetsförmedlingar som finansieras med allmänna medel. I inget av länderna har gjort någon utvärdering av verksamheten, eftersom det anses svårt med många lokala aktörer. Men enligt forskaren Flemming Larsen vid universitetet i Ahlborg är det tveksamt om privata arbetsförmedlare är effektivare. De är i vissa fall billigare, men de har en tendens att skumma grädden, och ta de som är lättast att få i arbete, och lämna kvar de svårplacerade.
Eva Uddén Sonnegård:
- Man ska komma ihåg att ingen utvärdering är gjord. Det gäller att ge dessa kompletterande aktörer tydliga direktiv så att de gör det vi vill att de ska göra.
Regeringen satsar 12 miljarder kronor i den så kallade jobb- och utvecklingsgarantin, samt i den jobbgarantin för ungdomar. Exakt hur stor del av ansvaret som bemanningsföretag, sociala företag och ideella organisationer ska få vet man idag inte.
- Den frågan sliter vi med. Vi vet inte hur vi ska fördela potten, säger Eva Uddén Sonnegård.
THOMAS HELDMARK