Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmiljö

Solidaritet med Burmas folk

Unionen bör stå upp för ett fritt och demokratiskt Burma, uppmanade internationalen UNI:s generalsekreterare Philip Jennings när han i dag gästtalade på de samgående facken HTF:s och Sifs kongresser i Västerås.
Publicerad
- Burma styrs i dag av en smutsig och rutten militärregim. Er roll i det internationella fackliga solidaritetsarbetet är att säga att ni inte tolererar sånt. Ni måste verka för ett demokratiskt Burma.
Philip Jennings påminde om att oppositionsledaren Aung San Suu Kyi suttit arton år i husarrest. Han jämförde henne med Nelson Mandela och sa att under apartheidregimen i Sydafrika var facket det enda andningshålet för oppositionen.
- Stå upp, gör er röst hörd, organisera och agera! Lycka till!
Philip Jennings har egen erfarenhet av fackliga fusioner. För sju år sen gick fyra internationaler samman och bildade Global Union UNI för att möta förändringar i omvärlden. Jennings räknade upp en rad faktorer som han menar avgör om ett samgående blir framgångsrikt eller inte:
- Rekrytering
- Synlighet
- Kollektivavtal
- Att varje medlem räknas
- Gå i bräschen för gröna jobb
- Bekämpa diskriminering och rasism
Han konstaterade att privata tjänstesektorn har en kraftig potential för tillväxt men att trenden med riskkapitalbolag som anonyma och kortsiktiga ägare måste balanseras av ett stärkt fackligt inflytande.
- Facket måste föra in stabilitet och sunt förnuft i den processen, sa han.
Ytterst är det upplevelsen av att facket är ens bästa vän i olika situationer som kan öka organisationsgraden.
Philip Jennings ställde sig själv frågan om han inbjudits till Västerås för att agera präst, äktenskapsrådgivare, best man eller hejaklacksledare i det stundande bröllopet mellan HTF och Sif. Han kände sig inte riktigt bekväm i någon av de rollerna.

LINDA SVENSSON
BJÖRN ÖIJER

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmiljö

8 tips - så jobbar du hjärnsmart vid skärmen

Blir du helt slut av jobbet vid datorn? Hjärnforskaren tipsar om hur du jobbar skärmsmart så att hjärnan håller över tid.
Elisabeth Brising Publicerad 17 mars 2025, kl 06:01
En man med huvudvärk på sin arbetsplats.
Blir du helt seg i kolan och får lätt huvudvärk av arbetet vid datorn. Jobba mer skärmsmart med de här tipsen från en hjärnforskare. Foto: Shutterstock
Sissela Nutley
Sissela Nutley, hjärnforskare. Foto: Lina Eidenberg Adamo

Blir det långa dagar vid skrivbordet? Det är inte alltid lång skärmtid ger bättre resultat. Vår kognition kräver både variation och vila under arbetsdagen. Sissela Nutley, hjärnforskare vid Karolinska institutet, tipsar om hur du jobbar hjärnsmart. 

1. Fokustid på förmiddagen 

Din bästa tid för kognitivt komplicerade jobbuppgifter är på förmiddagen då vi har ett kortisolpåslag som hjälper hjärnans koncentration. 

2. Möten och rutinjobb efter lunch

På eftermiddagen passar det bäst att ha möten, mejlkorgstid och jobba med rutinuppgifter som inte kräver samma starka fokus. Planera för mindre skärmtid på eftermiddagen. 

3. Håll möten 45 minuter eller mindre

Sätt in standardläget för ett möte på 45 minuter eller bara 25 och ta sedan en rörelsepaus innan ni fortsätter. Avsätt inte en timme av bara farten. 

4. Många kortpauser

Var tjugonde minut ska du lyfta blicken minst 20 sekunder från skärmen för ögonens skull. Koncentrationsförmågan är bara på topp i högst 25 minuter i taget för något lite tråkigt. Res dig en gång i halvtimmen, titta ut och gör några tåhävningar. 

5. Gå inte från en skärm till en annan

Ta inte en paus från jobbet genom att kolla i din privata telefon, i alla fall inte jämt. För att det ska vara en bra paus för hjärnan ska aktiviteten vara en motsats till det du gjorde nyss. Som rörelse, vila eller social gemenskap.

6. Undvik boka möten på varandra

Lägg alltid in paus mellan möten. Under pandemin såg hjärnforskare att digitala möten utan paus emellan ökade stressen, vilket syntes i hjärnaktivitet och lägre engagemang. Men med bara tio minuters mindfulness-paus mellan mötena neutraliserades stressen. 

7. Ta kontroll över notiserna - och dig själv

Stäng av program och notiser du inte behöver när du ska koncentrera dig på en uppgift. Planera in när du ska använda vilka program. Våga stänga av och vara otillgänglig periodvis. 

8. Har du problem – snacka med chefen eller facket

Prata om hur det digitala arbetssättet och systemen påverkar arbetet och din hälsa. Fyll på med kunskap om hur arbetsplatsen kan förebygga hjärnstress och sjukskrivningar.