Tvisten handlar om cirka 700 telemastarbetare, 90 Sif- och drygt 600 Sekomedlemmar, som i sina anställningsavtal med Telia hade rätt att gå i pension vid 60.
Många telemastarbetare avstod från att byta jobb, fortsatte att jobba utomhus och klättra i master, tack vare löftet om tidig pension. När Telia sålde verksamheten till Flextronics var villkoret att uppgörelsen skulle att gälla. Men när Flextronics sålde vidare till Relacom var pensionsuppgörelsen borttrollad, liksom pengarna.
Varken Seko eller Sif såg då möjligheter att fortsätta driva ärendet till domstol. Men LO-TCO Rättsskydd har utrett saken vidare på uppdrag av Seko och säger sig nu ha hittat en öppning. Enligt Stellan Gärde har det rått ett missförstånd om det så kallade pensionsundantaget vid överlåtelse av verksamhet. Dess korrekta innebörd är enligt Stellan Gärde att anställningsavtalets regler ska fortsätta att gälla hos den nya arbetsgivaren, inklusive pensionsuppgörelsen. De förmåner man har tjänat in hos den gamle arbetsgivaren har emellertid den tidigare arbetsgivaren fortsatt ansvar för. Det innebär enligt Stellan Gärde att Telia fortfarande har ett ekonomiskt ansvar gentemot de berörda telemastarbetarna.
- Så länge de anställda inte har fått några pengar så har Telia inte uppfyllt sin del av avtalet, säger Stellan Gärde.
Ett sådant avtal går enligt Stellan Gärde inte att friskriva sig från, om inte den anställde själv gått med på detta skriftligt och så har inte skett. En annan möjlighet skulle vara att en länsstyrelse tog beslut om att tillåta överlåtelse av pensionsuppgörelsen men inte heller det har hänt.
Tvisteförhandlingar är nu inledda. Seko hoppas få med sig Sif på tåget men hittills har Sif ställt sig avvaktande. Jan Jangsäter på Sif säger sig inte vara beredd att dela på de juridiska kostnaderna så länge inte Seko visar fram alla dokument, vilket Seko enligt Jan Jangsäter ännu inte har gjort.
THOMAS HELDMARK