Avtalet garanterar måltidsintag efter åtta timmars flygning. Det anser de anställda är för magert. I ett brev till TT skriver de: "Vi har försökt få till måltidsuppehåll för att säkerställa hälsa och funktionsduglighet. Vi har försökt begränsa antalet långa arbetspass per individ."
- De hade en lång kravlista som skulle innebära kostnadsökningar på runt 25 procent. Jag tror att de mer reagerar över att de inte fick strejka sig till alla sina krav, säger Jonas Bernunger på Flygarbetsgivarna.
Inte heller han är helt nöjd med uppgörelsen.
- Att skriva på ett avtal med pistolen mot tinningen, det ligger i sakens natur att det är frustrerande. Men skadorna blir enorma för flygbolag som utsätts för konflikt. Flygstolar är färskvara. Flygbranschen i Sverige är väldigt drabbad av konflikter. Jag är storkund hos både Medlingsinstitutet och Arbetsdomstolen.
Avtalet, som gäller från den första mars i år till den sista februari nästa år innebär också löneökningar på 2,5 procent. För vissa anställda är det de första löneökningarna på två år.
- Arbetstagarna gjorde en rejäl insats genom avståenden i en uppgörelse 2004. Man gjorde det för att rädda verksamheten, säger Jonas Bernunger.
LINDA SVENSSON