Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

Oenighet i HTF om avblåst strejkhot

Det blir ingen strejk för SAS kabinpersonal i morgon. Natten till i dag enades HTF:s förbundsstyrelse med arbetsgivarna om ett nytt avtal. Men förhandlingsdelegationen, där anställda finns representerade, hade hellre tagit strid.
Publicerad
Den stora stötestenen i förhandlingarna har varit arbetstiden. Som Siftidningen tidigare skrivit gäller inte arbetstidslagen för kabinpersonalen. Deras tid i luften regleras i stället av BCL - Bestämmelser för civil luftfart samt kollektivavtal. I det nya avtalet finns takvärden för hur långa arbetsdagarna normalt ska vara, 10,5 timmar. Det fanns inte tidigare. SAS har fortfarande möjlighet att planera in längre arbetsdagar, men då ska övertidsersättning betalas ut.
Avtalet garanterar måltidsintag efter åtta timmars flygning. Det anser de anställda är för magert. I ett brev till TT skriver de: "Vi har försökt få till måltidsuppehåll för att säkerställa hälsa och funktionsduglighet. Vi har försökt begränsa antalet långa arbetspass per individ."
- De hade en lång kravlista som skulle innebära kostnadsökningar på runt 25 procent. Jag tror att de mer reagerar över att de inte fick strejka sig till alla sina krav, säger Jonas Bernunger på Flygarbetsgivarna.
Inte heller han är helt nöjd med uppgörelsen.
- Att skriva på ett avtal med pistolen mot tinningen, det ligger i sakens natur att det är frustrerande. Men skadorna blir enorma för flygbolag som utsätts för konflikt. Flygstolar är färskvara. Flygbranschen i Sverige är väldigt drabbad av konflikter. Jag är storkund hos både Medlingsinstitutet och Arbetsdomstolen.
Avtalet, som gäller från den första mars i år till den sista februari nästa år innebär också löneökningar på 2,5 procent. För vissa anställda är det de första löneökningarna på två år.
- Arbetstagarna gjorde en rejäl insats genom avståenden i en uppgörelse 2004. Man gjorde det för att rädda verksamheten, säger Jonas Bernunger.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetstid

Spanien inför lag om kortare arbetsvecka

Spanien slopar 40-timmarsvecka. Senast från och med årsskiftet ska samtliga anställda i Spanien jobba max 37,5 timmar i veckan enligt ett lagförslag som lämnas till parlamentet.
Johanna Rovira Publicerad 9 maj 2025, kl 11:11
Spanien som kommer att bli bättre tack vare förkortningen av arbetstiden enligt spanska arbetsmarknadsminister Yolanda Diaz. Foto: Paul White/TT

Många spanska löntagare har redan i dag kortare arbetstid tack vare sina kollektivavtal, men allra senast från årsskiftet kommer resterande 12, 5 miljoner, (vilket motsvarar cirka 70 procent av arbetskraften), att få en halvtimmes kortare arbetsdag med bibehållen lön , enligt bland annat tidningen ElDiario.  

– I dag moderniserar vi spanska företag och hjälper folk att bli lite lyckligare, säger Yolanda Díaz, andre vicepresident och arbetsmarknadsminister i Spanien, enligt tidningen As.

Spanien blir därmed det tredje EU-landet som har en lagstadgad arbetsvecka på färre än 40 timmar. De andra två länderna är Frankrike, där veckoarbetstiden är 35 timmar och Belgien där löntagare får jobba max 38 timmar i veckan.  

Lagförslaget, som godkändes av regeringen i tisdags, kom till genom en överenskommelse mellan arbetsmarknadsministeriet och facken i Spanien. Facken har  lovat att mobilisera sig om förslaget stöter på patrull i det spanska parlamentet.