Något rättsligt efterspel fick inte dödsfallet. Åklagaren lade ned förundersökningen, bland annat för att han ansåg att det inte gått att få klarhet i vad som orsakade fallet.
Oacceptabelt, tycker Metallklubben på företaget som före sommaren gick ut med ett upprop riktat till andra klubbar och avdelningar i landet.
Om arbetsgivaren, den slovakiska underentreprenören Termostav-Marz, hade följt arbetsmiljölagen hade olyckan inte inträffat, skriver Metallklubben som kräver att polis och åklagare ska börja agera "på ett sätt som stämmer överens med arbetsmiljölagens intentioner".
- Vi vet att Termostavs ledning inte gjorde riskbedömningar och att man slarvade med skyddsutrustning, säger Lars Bergström på Metallklubben.
- Nu är det så att om någon bryter mot arbetsmiljölagen och det sker en dödsolycka så blir det ingen rättslig prövning. Man holkar ur arbetsmiljölagen genom att inte tillämpa den.
Metallklubben anser att det brister både hos polis och åklagare när det handlar om arbetsmiljöbrott.
- Man måste förstärka deras kunskaper. I dag behandlas arbetsmiljöbrott på ett sätt som påminner om cykelstölder, säger klubbens ordförande Bert Johansson.
I dag krävs att en ansvarig person kan pekas ut för att ett arbetsmiljöbrott ska leda till åtal. Men Arbetsmiljöverkets generaldirektör Kenth Pettersson lanserade för en månad sedan tanken att även företag ska kunna åtals.
Den idén ställer sig också Metall på SSAB bakom.
- Jag tror att man ska titta på att införa en företagsbot. Det är den vettigaste tanken, säger Lars Bergström.
150 avdelningar och klubbar landet runt, bland annat Sifklubben på SSAB i Oxelösund, har skrivit på uppropet. På Sifklubben på SSAB i Luleå har man inte blivit tillfrågad, men klubbens ordförande Claes Ström säger att man delar uppfattningen att det tas för lättvindigt på arbetsplatsolyckor.
Resultatet av uppropet kommer att skickas till justitieminister Thomas Bodström.
NIKLAS HALLSTEDT