Inga krav spikade för SPP:s överskottsmiljarder
Nyligen blev det klart att 12 miljarder av SPP:s överskott ska gå till förbättringar av tjänstemännens pensioner. Parterna har fram till 15 oktober på sig att enas, men PTK har ännu inte formulerat sina krav.
Pengarna ger oss möjlighet att förbättra ITP-planen genom t ex slutbetalning av ålderspension vid 60 år, uppräkning av äldre ITPK och en höjning av pensionstilläggen för pensionärerna, säger SIF:s Gunilla Dahmm.
Men kraven som PTK tänker föra fram är ännu inte spikade. Frågan kommer upp parallellt med de nu pågående pensionsförhandlingarna.
Vi vet ännu inte hur långt pengarna räcker och har inte tagit del av de beräkningar som gjorts inom SPP, säger Gunilla Dahmm.
SPP, som förvaltar privattjänstemännens ITP, pensionspengar, har som vi tidigare berättat ett stort överskott. SIF:s Bertil Blomqvist, Ledarnas Björn Bergman och SAF:s Christer Elmehagen och Gösta Larsson fick SPP-styrelsens uppdrag att se över vad man kunde göra med överskottsmiljarderna.
Gruppen återkom med en s k konsolideringspolicy, en policy för hur mycket som krävs för att man ska klara även svårare tider. Bufferten, som nu fastställts av SPP:s styrelse, får variera mellan 10 till 20 procent av pensionsåtagandena och ingångsnivån har satts till 15 procent, 26 miljarder av de 77 som fanns i överskott vid årsskiftet.
12 miljarder har avsatts för att avtalsparterna, SAF och PTK, ska kunna höja pensioner och stärka pensionssystemet. Det som sen blir kvar går till företagen. Pengarna sätts på öronmärkta konton hos SPP och kan lyftas bl a för att slippa premieinbetalningar och för att bekosta förtida pensioner.
Den stora potten hamnar hos företagen, så är det. Men det är ändå bra att SPP föreslår pensionslösningar där parterna lokalt ges inflytande, säger PTK:s kanslichef Karl-Gunnar Skoog.
SPP:s medel fortsätter att växa. Enligt beräkningar i SAF-tidningen Näringsliv (nr 15/98), baserade på siffror 31 mars, beräknas hela 70 miljarder ställas till företagens förfogande. Då ingår även cirka 9 miljarder dotterbolaget SPP Liv väntas besluta om i juni.
TOMMY ZETTERWALL
"Ägandet av överskottet är inte avgjort"
Vi har försökt hitta en modell där medlen främst går till pensionsändamål, säger SIF:s representant i SPP:s styrelse Bertil Blomqvist.
Bertil Blomqvist har tidigare fått frågan (intervju i SIF-tidningen nr 3/98) om SPP:s överskottsmiljarder inte är att betrakta som uppskjuten lön och därmed tillhör löntagarna.
I princip är det väl en riktig utgångspunkt, inte minst ur skattesynpunkt. Pengarna ska beskattas när de tas ut som pension. Men vi kan inte ensidigt styra över pengarna, vi är två parter om pensionssystemet. Och det är arbetsgivarna som, genom avgiften, står för risken om inte pengarna räcker framöver, sa han då.
Har ägandet nu klarats ut?
Nej, vi har valt en annan väg, enats om principer och om hur pengarna får användas, inte klarat ut äganderätten. Annars hade det blivit en total låsning, säger Bertil Blomqvist.
Han hävdar att uppgörelsen är en paketlösning.
Lyckas inte parterna bli eniga om ett förslag för de 12 miljarderna före 15 oktober så blir inte heller de pengar företagen kan lyfta tillgängliga, säger Blomqvist.
Han betonar att policyn är tänkt att gälla t o m utgången av år 2000 och då ska utvärderas.
TOMMY ZETTERWALL