SIF Syd vädjade förgäves
Vi behöver din hjälp. Vi är aldrig längre bort än en telefon, vädjade Leif Frankell, allmänna klubbens ordförande i SIF Syd. Men inte en medlem hörde av sig.
Allmänna klubben räknar nästan 11 000 medlemmar spridda över hela Skåne. Det är avdelningens största klubb med 47 procent av det totala antalet medlemmar. Få kommer dock på mötena. Ännu färre tar på sig uppdrag.
För att råda bot på det gav avdelningskontoret i februari ut ett temanummer på fem helsidor om allmänna klubben (Sydekot, nr 2/98). Där presenterade sig styrelsen och två arbetsplatsombud intervjuades. Ordföranden Leif Frankell, säljare inom Electroluxkoncernen, berättade om sin önskan att bygga upp ortsvisa sektioner för att komma närmare medlemmarna.
Frankell uppmanade fler medlemmar att engagera sig i fackligt arbete och bidra med idéer till verksamheten. "Jag är optimist, nu väntar jag många intressanta telefonsamtal", sa han och satte ut sitt hemnummer, 040-40 02 07.
I mitten av maj hade ännu inte en enda medlem ringt.
Tyvärr inte, konstaterar Leif Frankell. Man tycker att man ska vara med i facket men bryr sig inte om att vara med och påverka.
Jag tror inte vi får igång några ortssektioner i år. Vi har börjat lite i Ystad, men det finns inget intresse.
Utbildningen för arbetsplatsombud lockar inte deltagare. Till en utbildningskväll kom bara fyra personer. Och på klubbmötena kommer mest arbetslösa.
Vi har nog 25 arbetslösa på 30 mötesdeltagare. Det ser inte bra ut. Jag är lite rädd att de arbetslösa medlemmarna blir fler och fler och kanske tar över allmänna klubben som i Stockholm.
Leif Frankell menar att de arbetslösa inte kan representera klubbens majoritet, de medlemmar som har en anställning. Men det är de arbetslösa som har tid att engagera sig i den interna demokratin. De yrkesarbetande får inte tiden att räcka till.
Frankell och hans styrelse tänker dock inte ge upp. De arbetslösa utgör hälften av styrelsen, inte mer, och det fungerar bra.
BJÖRN ÖIJER
Facklig frizon ska stärka demokratin
Minst varannan medlem ska delta i de fackliga besluten. Det är målet för ett projekt som SIF-avdelningarna i Stockholm, Södertälje och Uppsala startar för att utveckla demokratin.
De tre förbundsavdelningarna vill öka trycket i den representativa demokratin genom att prova "alternativa demokratiska strukturer". Ett slags facklig frizon har utropats för att öka engagemanget hos medlemmarna.
Projektledare är regionchefen i SIF-Stockholm, Håkan von Platen, som påtalat hur illa ställt det är med deltagandet på klubb- och repskapsmöten.
Vi ska få prova vad som helst, inget är heligt. Jag vill inte säga mer just nu. Vill inte skapa låsningar.
Minst 50 procent av medlemmarna ska efter projektets slut delta "direkt eller indirekt" i besluten på klubb- och avdelningsnivå.
BJÖRN ÖIJER