Förra året inledde RSV en flerårig informationskampanj för att förändra ungdomars syn på svartarbete. Kampanjen riktar sig till 500 000 personer mellan 16 och 20 år. Nya siffror visar att satsningen har gett resultat, 46 procent, mot tidigare 42, är negativa till svartjobb.
RSV informerar om vilka skatter man betalar, vad de används till och de konsekvenser ett svartjobb kan få, både för samhället och för den enskilde. Det finns ett samband mellan ungdomars kunskap och deras attityd, enligt Sten Eriksson. Men kommunikationen måste ske på de ungas villkor.
- De behöver få veta att basketplanen de spelar på är betald någonstans ifrån, säger han.
RSV vill förhindra att ungdomarna bär med sig en positiv inställning till skattefusk upp i vuxen ålder. Sten Eriksson är orolig för att man annars får en generation skattebetalare som inte vill göra rätt för sig i samma utsträckning som tidigare och då kommer skatteintaget att minska avsevärt.
Inom vissa områden är svartarbete vanligare, som i hotell-, restaurang-, frisör-, taxi- och byggbranschen.
- Det kan vara svårt för ungdomar att ta sig in lagligt på vissa arbetsmarknader eftersom fusket där är så utbrett.
Även vuxna kan tänka sig att skattefuska. Av 3 000 som fick frågan om varför folk fuskar med skatten uppger 60 procent att skatterna är för höga. Men nästan lika många, 59 procent, anser att personer i ledande ställning i samhället inte föregår med gott exempel.
- Det Gudrun Schyman har gjort legitimerar fusk. Kan hon så kan jag, tänker många, säger Sten Eriksson.
MARIKA THORN GILLSTRÖM