Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmiljö

Färre ungdomar vill jobba svart

Färre ungdomar säger ja till svartjobb men fortfarande kan var femte tänka sig att arbeta svart. Riksskatteverkets (RSV) informationskampanj har gett effekt.
Publicerad
- Vi har visserligen påverkat ungdomars attityder men många tycker fortfarande att det är okej. Egentligen hade vi inte förväntat oss några effekter bara på ett år, det var en positiv överraskning, säger Sten Eriksson, informationsdirektör på RSV.
Förra året inledde RSV en flerårig informationskampanj för att förändra ungdomars syn på svartarbete. Kampanjen riktar sig till 500 000 personer mellan 16 och 20 år. Nya siffror visar att satsningen har gett resultat, 46 procent, mot tidigare 42, är negativa till svartjobb.
RSV informerar om vilka skatter man betalar, vad de används till och de konsekvenser ett svartjobb kan få, både för samhället och för den enskilde. Det finns ett samband mellan ungdomars kunskap och deras attityd, enligt Sten Eriksson. Men kommunikationen måste ske på de ungas villkor.
- De behöver få veta att basketplanen de spelar på är betald någonstans ifrån, säger han.
RSV vill förhindra att ungdomarna bär med sig en positiv inställning till skattefusk upp i vuxen ålder. Sten Eriksson är orolig för att man annars får en generation skattebetalare som inte vill göra rätt för sig i samma utsträckning som tidigare och då kommer skatteintaget att minska avsevärt.
Inom vissa områden är svartarbete vanligare, som i hotell-, restaurang-, frisör-, taxi- och byggbranschen.
- Det kan vara svårt för ungdomar att ta sig in lagligt på vissa arbetsmarknader eftersom fusket där är så utbrett.
Även vuxna kan tänka sig att skattefuska. Av 3 000 som fick frågan om varför folk fuskar med skatten uppger 60 procent att skatterna är för höga. Men nästan lika många, 59 procent, anser att personer i ledande ställning i samhället inte föregår med gott exempel.
- Det Gudrun Schyman har gjort legitimerar fusk. Kan hon så kan jag, tänker många, säger Sten Eriksson.

MARIKA THORN GILLSTRÖM

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmiljö

”Kontoret blir mer som ett showroom”

Jimmy Rosén, vd för Angry Creative, ser kontoret som en allt mindre viktig del av arbetslivet.
Publicerad 5 maj 2025, kl 11:00
Tillbaka till kontoret. Jimmy Rosén, vd, Angry Creative.
Seniora medarbetare kan jobba på distans, men yngre behöver kontor för att fungera optimalt, menar Jimmy Rosén på Angry Creative. Foto: Privat/Colourbox.

Kontoret har sin plats i det moderna arbetslivet, men det är mer en parentes än något ristat i sten. Det menar Jimmy Rosén, vd för Angry Creative, som utvecklar e-handelslösningar för industribolag. Han jämför utvecklingen för kontor med vad som sker inom handel och köpcenter.

– Butikerna fungerar alltmer som showroom medan handeln flyttar online. Köpcenter har färre stora butiker och fler restauranger och krogar. Internet är den stora möjliggöraren där vi får större utbud, och vi möts fysiskt bara för det som inte kan upplevas via en skärm.

Behov av fysiskt kontor minimalt

På Angry Creative arbetar seniora konsulter med lång erfarenhet, vilket gör att behovet av ett fysiskt kontor är minimalt – åtminstone för dem.

– Våra anställda är extremt autonoma och skapar stort värde varje minut de arbetar. De rekryteras sällan lokalt, så vi satsar i stället på en digital kultur med humor och empati.

Men för juniora medarbetare ser det annorlunda ut. Att jobba hemifrån fungerar i teorin, men i praktiken blir det en mardröm, menar Jimmy Rosén.

– Juniorer fastnar lätt på enkla problem och behöver någon nära som kan hjälpa dem vidare. Ska de jobba på distans krävs schemalagda avstämningar varannan timme, då försvinner all produktivitet. Vi har mätdata som visar att de arbetar upp till åtta gånger långsammare om de inte får löpande coachning. På ett kontor är det enklare – och trevligare – att fånga upp om de är på väg åt fel håll.

Kontor viktigt för att samla team

På Angry Creative har man därför valt att standardisera och automatisera mer, vilket har minskat behovet av juniora medarbetare. Men inom digital marknadsföring, där AI driver utvecklingen framåt, fyller kontoret en viktig roll för att samla teamet.

– Där är allt nytt och förändras hela tiden. Det finns ingen som har tio års erfarenhet, så där är juniorernas energi avgörande. De seniora hänger ofta inte med i den snabba utvecklingen, men de kan stötta med struktur och strategiskt tänkande. I den miljön är kontoret lysande, säger Jimmy Rosén.

Enligt honom har kontoret blivit ett showroom – en plats för specifika behov snarare än en självklar mittpunkt i verksamheten.

– Det används främst för de yngre medarbetarna och representation, gärna med närhet till restauranger och after work. I dag går en mindre del av omsättningen till kontor och mer till att skapa digitala arbetsmiljöer med AI, automation och smarta system, säger han.