Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

Äldre får inte möjlighet att trappa ned

Det blev inget förslag om rätt till deltid för äldre från Arbetstidskommittén. I stället nöjde sig utredningen med att föreslå smärre förändringar av ledighetslagarna.
Publicerad
Det allmänna pensionssystemet ger möjlighet att börja plocka ut pension redan från 61 års ålder. Men inte alla som vill kan utnyttja möjligheten att trappa ned, eftersom det är upp till arbetsgivarna att bevilja ledigt.
Genom att införa en sådan rättighet skulle äldre anställda kunna arbeta mindre de sista åren före pensioneringen. Men i Arbetstidskommittén slutbetänkande finns inget förslag om det.
- Vi tycker fortfarande att frågan inte är tillräckligt utredd. Vi hade inte tid att lägga ett konkret förslag, säger kommitténs ordförande Isa Skoog. Bland annat handlar det om konsekvenserna för arbetskraftsutbudet.
Enligt LO:s Ingemar Göransson, som har varit knuten till kommittén, har en försvårande omständighet varit arbetsgivarnas kraftiga motstånd.
Arbetstidskommittén nöjer sig nu med att föreslå förenklingar av ledighetslagarna. I dag gäller olika tidsgränser för olika typer av frånvaro som är semesterlönegrundande. I framtiden ska 180 dagar vara semestergrundande oavsett vilken typ av frånvaro det rör sig om. Undantaget är ledighet för arbetsskada. För föräldralediga, för vilka 120 dagar per barn är semestergrundande i dag, skulle förslaget betyda en vinst.
Kommittén vill också förkorta perioden man kan vara helt frånvarande från sitt arbete samtidigt som ledigheten är semestergrundande. En grupp som skulle drabbas är de långtidssjukskrivna. Kommittén påpekar att huvudregeln måste vara att semester tjänas in genom arbete.

NIKLAS HALLSTEDT

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetstid

Spanien inför lag om kortare arbetsvecka

Spanien slopar 40-timmarsvecka. Senast från och med årsskiftet ska samtliga anställda i Spanien jobba max 37,5 timmar i veckan enligt ett lagförslag som lämnas till parlamentet.
Johanna Rovira Publicerad 9 maj 2025, kl 11:11
Spanien som kommer att bli bättre tack vare förkortningen av arbetstiden enligt spanska arbetsmarknadsminister Yolanda Diaz. Foto: Paul White/TT

Många spanska löntagare har redan i dag kortare arbetstid tack vare sina kollektivavtal, men allra senast från årsskiftet kommer resterande 12, 5 miljoner, (vilket motsvarar cirka 70 procent av arbetskraften), att få en halvtimmes kortare arbetsdag med bibehållen lön , enligt bland annat tidningen ElDiario.  

– I dag moderniserar vi spanska företag och hjälper folk att bli lite lyckligare, säger Yolanda Díaz, andre vicepresident och arbetsmarknadsminister i Spanien, enligt tidningen As.

Spanien blir därmed det tredje EU-landet som har en lagstadgad arbetsvecka på färre än 40 timmar. De andra två länderna är Frankrike, där veckoarbetstiden är 35 timmar och Belgien där löntagare får jobba max 38 timmar i veckan.  

Lagförslaget, som godkändes av regeringen i tisdags, kom till genom en överenskommelse mellan arbetsmarknadsministeriet och facken i Spanien. Facken har  lovat att mobilisera sig om förslaget stöter på patrull i det spanska parlamentet.