Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

"Få har kläm på hur EG-rätten påverkar vardagen"

Svensk arbetsrätt påverkas alltmer av EU. Särskilt gäller det individens skydd vid lönediskriminering, jämställdhet och vid överlåtelser av företag.
Publicerad
Hur långt harmoniseringen med EU egentligen har kommit är många omedvetna om.
- Vare sig arbetsgivare eller lokala fack har kläm på hur EG-rätten kommer in i vardagslivet. Jag kan tänka mig att det finns hur många arbetsplatser som helst där till exempel lönediskriminering förekommer, säger Margareta Zandén, internationell sekreterare på Sif och ledamot i Arbetsdomstolen, AD.
Just vad det gäller lönediskriminering blir det väldigt tydligt att den svenska arbetsrätten påverkas av medlemskapet i EU.
Det blev uppenbart då en kvinnlig barnmorskas lön prövades mot en sjukhusteknikers. Enligt EG-domstolen, som AD är skyldig att tillfråga, är det fel att räkna in barnmorskans ob-ersättning i lönen när man gör lönejämförelser. Det medförde att den svenska arbetsgivaren tog tillbaka påståendet om att sjukhusteknikern och barnmorskan i realiteten hade lika lön.
Likadant är det EG-rätten som gör det möjligt att jämföra två helt olika yrken, och i detta fall fann AD att de var jämförbara.
Även vad det gäller övrig könsdiskriminering är EG-rätten mer långtgående. Då en gravid barnmorska inte fick den tjänst hon sökt trots att hon var mest meriterad drev JämO ärendet till AD. Kvinnan fick rätt. Arbetsgivaren hade handlat i strid med EG:s likabehandlingsdirektiv.
- Generellt sett har de svenska domstolarna varit lite tröga. De har inte insett hur de olika rättsliga strukturerna griper in i varandra, säger Margareta Zandén.
I ett annat fall hade en pilot en så kallad konkurrensklausul i sitt avtal. Han skulle få böta till sin arbetsgivare om han tog ett jobb inom samma bransch inom tre år. Med stöd av Romfördraget hävdade han den fria rörligheten och tog ett jobb i Danmark.
- Många har inte reflekterat över att kollektivavtal kan prövas mot EG-rätten, säger Margareta Zandén.
De anställdas rättigheter då företag säljs stärks också via ett EG-direktiv.
Med EG-rätten har de svenska fackens roll i det lagstiftande arbetet förändrats. Det gäller att hitta allierade inom Europafacket för att påverka EU-kommissionen som är den enda instans som kan lägga förslag till EU:s ministerråd som i sin tur har den lagstiftande makten.

CHRISTINA SWAHN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.