Claes Borgström, som i en paneldebatt lyfter de svenska perspektiven, refererar också en nio månaders Jämo-kampanj för gravidas rättigheter. Sedan 2000 har antalet anmälningar till JämO om att kvinnor diskrimineras av arbetsgivare i samband med graviditet ökat kraftigt de senaste två åren.
- Män tillfrågas i princip aldrig om de ska få barn eller planerar att få barn. Däremot betraktas kvinnor under 45 som presumtiva mödrar, och efter 45 som för gamla, säger Claes Borgström.
"Kvinnors dubbla bördor" är också en av de röda trådar som gått igenom den fyra dagar långa konferensen om kvinnors arbetsmiljö och hälsa, där forskare, yrkesutövare och enskilda organisationer har mötts.
Arbetslivsinstitutets generaldirektör, Inger Ohlsson, som stått som värd för konferensen, den tredje i ordningen, ser just korsbefruktningen som den stora behållningen. Däremot har den lösa strukturen av forskare, aktivister och stora etablerade organisationer medfört att några direkta politiska krav inte har kunnat ställas.
- Med min bakgrund i fackförbundsvärlden föredrar jag fastare strukturer. Nätverkandet är energigivande, men ska man driva frågor framåt är demokratiska modeller bättre, säger den före detta TCO-ordföranden Inger Ohlsson.
Konferensen "Women, Work and Health" har tidigare hållits i Barcelona och Rio de Janeiro. På Stockholmskonferensen, som just avslutats, fanns en stor bredd på representanter. Många afrikanska och asiatiska utvecklingsländer var väl representerade, tack vare stöd från Sida.
Nästa konferens, som hålls om tre år, arrangeras i New Delhi. Då kommer inte minst enskilda organisationers betydelse för arbetslivsfrågor att lyftas, HIV/aids liksom änkor och unga flickors situation.
MARIE NÄRLID