Vid en pågående internationell konferens om kvinnors arbetsliv och hälsa i Stockholm refererar hon statistik av Europeiska fonden. Siffrorna pekar alla mot att den europeiska arbetsmarknaden fortfarande är mycket könsuppdelad. Även om högutbildade kvinnor oftare arbetar heltid, så är könsskillnaderna stora. Kvinnor arbetar deltid samtidigt som de har huvudansvar för barn och hemarbete.
Lagar om jämställdhet fungerar ofta bara på pappret.
- Jämställdhetsplaner implementeras för att glädja lagstiftare, i stället för att vara det verktyg till social förändring som de är ämnade att vara, säger Sabrina Tesoka.
Hon hoppas dock på en relativt snar förändring. Vid arbetskraftsbrist brukar arbetsgivare vara villigare att tillmötesgå sociala intressen, som löner, arbetsvillkor och arbetsmiljöfrågor.
- Men för att få förändringar till stånd krävs kollektiva lösningar, att fackföreningar och andra enskilda organisationer lyckas få uppmärksamhet även på de så kallade mjuka frågorna, säger Sabrina Tesoka.
Bakom EU organens och Sabrina Tesokas omsorger om kvinnors förvärvsfrekvens ligger naturligtvis inte bara välvilja utan också krass ekonomi:
- Få vill säga det rent ut, men för att EU-länderna ska klara pensionerna krävs att kvinnor lönearbetar i högre utsträckning än i dag.
MARIE NÄRLID
Siffror om arbete
Fyra av fem förvärvsarbetande inom EU arbetar heltid, men endast 62 procent av kvinnorna.
En majoritet av dem som arbetar heltid vill minska sin arbetstid, jämfört med en tredjedel av de deltidsarbetande.
18 procent anser att de skulle ha råd att gå ner i arbetstid.
Skälen till önskan om att arbeta deltid varierar, generellt anger män studier, medan kvinnor anger mer tid för barnen.
Bara 28 procent av egenföretagarna inom EU är kvinnor.
Källa: "Heltids eller deltidsarbete: Verkligheten och olika alternativ", Europeiska fonden.