Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

Äldre kräver mer av jobbet

För att stanna i arbetslivet till 65 krävs inte bara bättre betalt. De äldre, med ordnad ekonomi, måste finna arbetet meningsfullt.
Publicerad
Det hävdar flera fackliga företrädare, bland dem Tore Lidbom, LO.
I går tisdag presenterades utredningen "Riv hindren för äldre i arbetslivet". Där föreslås en rad åtgärder och lagförändringar i syfte att öka äldres förvärvsfrekvens: flexibla pensionsåldrar, rätt till reducerad arbetstid och delpension, visstidsanställningar med mera.
Utredningen, beställd av näringsdepartementet och utförd av "seniorgruppen" under ledning av Bengt K Å Johansson, vill se tydliga ekonomiska incitament för att arbeta längre. Sådana finns i det nya allmänna pensionssystemet, men inte i pensionsavtalen.
Nedskärningar och omorganisationer i stat och näringsliv genomförs i dag med hjälp av avtalspensioner. 60-åringar ges möjlighet att gå i pension med upp till 80 procent av lönen.
- Sverige ser nu sin första generation skatteplanerare. Hälften har sparat minst tio tusen om året i privata pensioner och kan strunta i arbetsmarknaden, säger Gunnar Wetterberg, Saco.
Inte alla pensionärer har dock förmånen att pigga och friska "börja leva livet". Inom inte minst vård och omsorg är förtidspensioneringarna mycket vanliga.
För att rehabiliteringar och nystarter ska lyckas krävs meningsfullt arbete.
- Att så många föredrar pension visar på att något är fel på våra arbetsplatser, säger Anna-Stina Elfving, TCO.
MARIE NÄRLID

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetstid

Spanien inför lag om kortare arbetsvecka

Spanien slopar 40-timmarsvecka. Senast från och med årsskiftet ska samtliga anställda i Spanien jobba max 37,5 timmar i veckan enligt ett lagförslag som lämnas till parlamentet.
Johanna Rovira Publicerad 9 maj 2025, kl 11:11
Spanien som kommer att bli bättre tack vare förkortningen av arbetstiden enligt spanska arbetsmarknadsminister Yolanda Diaz. Foto: Paul White/TT

Många spanska löntagare har redan i dag kortare arbetstid tack vare sina kollektivavtal, men allra senast från årsskiftet kommer resterande 12, 5 miljoner, (vilket motsvarar cirka 70 procent av arbetskraften), att få en halvtimmes kortare arbetsdag med bibehållen lön , enligt bland annat tidningen ElDiario.  

– I dag moderniserar vi spanska företag och hjälper folk att bli lite lyckligare, säger Yolanda Díaz, andre vicepresident och arbetsmarknadsminister i Spanien, enligt tidningen As.

Spanien blir därmed det tredje EU-landet som har en lagstadgad arbetsvecka på färre än 40 timmar. De andra två länderna är Frankrike, där veckoarbetstiden är 35 timmar och Belgien där löntagare får jobba max 38 timmar i veckan.  

Lagförslaget, som godkändes av regeringen i tisdags, kom till genom en överenskommelse mellan arbetsmarknadsministeriet och facken i Spanien. Facken har  lovat att mobilisera sig om förslaget stöter på patrull i det spanska parlamentet.