Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

Facken fruktar knas i arbetstidsutredning

Arbetstidskommittén funderar på att föreslå en sjätte semestervecka, något som oroar facken. Det skulle "få eländiga konsekvenser", säger TCO:s ordförande Sture Nordh.
Publicerad

I sommar ska den så kallade Knaskommittén lägga fram sitt förslag om hur arbetstiden ska kortas. Enligt signaler som facken fått är det i första hand ytterligare semester som är på tapeten. Det gör TCO, LO och Saco tummen ned för i en inlaga till kommittén där de återigen lyfter fram sitt gemensamma förslag om fem extra lediga dagar om året.
En av poängerna är att många, framförallt tjänstemän och offentliganställda, redan har sex veckors semester i sina avtal. Införs en sjätte semestervecka skulle de kräva kompensation, vilket skulle leda till strider på arbetsmarknaden.
En annan principiellt viktig fråga rör inflytandet.
- En extra semestervecka skulle inte uppfattas som en arbetstidsförkortning. I stället måste de anställda kunna vara med och påverka, säger Sture Nordh.
- Vårt förslag är ett första steg mot större inflytande för den enskilde.
Centralorganisationerna föreslår en ny dispositiv lagstiftning som gör det möjligt att avtala bort rätten till den extra ledigheten.
- Det huvudsakliga syftet med förslaget är inte att åstadkomma en förändring som gör att ledighet ska kunna bytas mot löner. Det som är viktigt att man kan göra varianter, säger Sture Nordh som anser att förslag om en extra semestervecka skulle ha små möjligheter att nå framgång, inte minst för att centralorganisationerna skulle motarbeta det med näbbar och klor.
- Ledningen i kommittén och dess ordförande Hans Karlsson verkar köra ett eget spår. Det är konstigt att han inte minns våra diskussioner sedan tidigare.

NIKLAS HALLSTEDT


Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetstid

Spanien inför lag om kortare arbetsvecka

Spanien slopar 40-timmarsvecka. Senast från och med årsskiftet ska samtliga anställda i Spanien jobba max 37,5 timmar i veckan enligt ett lagförslag som lämnas till parlamentet.
Johanna Rovira Publicerad 9 maj 2025, kl 11:11
Spanien som kommer att bli bättre tack vare förkortningen av arbetstiden enligt spanska arbetsmarknadsminister Yolanda Diaz. Foto: Paul White/TT

Många spanska löntagare har redan i dag kortare arbetstid tack vare sina kollektivavtal, men allra senast från årsskiftet kommer resterande 12, 5 miljoner, (vilket motsvarar cirka 70 procent av arbetskraften), att få en halvtimmes kortare arbetsdag med bibehållen lön , enligt bland annat tidningen ElDiario.  

– I dag moderniserar vi spanska företag och hjälper folk att bli lite lyckligare, säger Yolanda Díaz, andre vicepresident och arbetsmarknadsminister i Spanien, enligt tidningen As.

Spanien blir därmed det tredje EU-landet som har en lagstadgad arbetsvecka på färre än 40 timmar. De andra två länderna är Frankrike, där veckoarbetstiden är 35 timmar och Belgien där löntagare får jobba max 38 timmar i veckan.  

Lagförslaget, som godkändes av regeringen i tisdags, kom till genom en överenskommelse mellan arbetsmarknadsministeriet och facken i Spanien. Facken har  lovat att mobilisera sig om förslaget stöter på patrull i det spanska parlamentet.