Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Datorbutik låste ute personalen – stäms

Att inte komma in på sin arbetsplats kan ses som ett avsked. Det anser Unionen som stämmer en datorbutik som bytt lås och gått upp i rök.
Lina Björk Publicerad
Unionen stämmer en datorbutik i Stockholm för att ha låst ute en anställd och gått upp i rök. Händelsen ses som ett avsked och förbundet kräver 125 000 kronor i skadestånd för brott mot las och utebliven lön Foto: Per Danielsson/TT.

En morgon då säljaren skulle öppna dörren till sitt jobb upptäckte han att butiken bytt kodlås. När han ringde sin chef för att fråga efter den nya koden så fick han inget svar. Inte heller hans kollegor kom i kontakt med sin arbetsgivare som sedan augusti har gjort sig oanträffbar. 

Eftersom arbetsgivaren gått upp i rök jämställer Unionen händelsen som ett avsked. Förbundet stämmer därför Stockholmsföretaget på 125 000 kronor för brott mot las, samt utebliven lön. 

– I och med att arbetsgivaren har agerat och utelåst vår medlem, så kan vi inte se det på annat sätt än att man skilt honom från anställningen med omedelbar verkan. Och då ser vi det som ett avskedande, säger förbundsjuristen Cecilia Arklid, som företräder medlemmen i tingsrätten. 

Om arbetsgivaren går under jorden

  • Om en arbetsgivare inte svarar eller inställer sig till förhandling kan en tredskodom meddelas. 
  • En tredskodom innebär att tingsrätten eller Arbetsdomstolen helt går på den kärandes linje, alltså den part som är närvarande. 
  • Beslutet kan innefatta ytterligare rättsliga åtgärder för att driva in skulder eller verkställa domen.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Fotbollsklubben Dalkurd stäms av tidigare anställd

Efter tre månaders uteblivna löner sade en chef på fotbollsklubben Dalkurd upp sig. Då hävdade klubben att han inte varit anställd av föreningen på flera månader.
Lina Björk Publicerad 21 januari 2025, kl 13:01
fotboll på en gräsplan
Den tidigare anställde stämmer fotbollsklubben Dalkurd för tre månaders uteblivna löner och semesterersättning. Foto: Anders Wiklund/TT

Mannen hade jobbat på fotbollsklubben Dalkurd i drygt ett år då lönen plötsligt slutade komma in på kontot. Några månader tidigare hade han förhandlat om sin tidsbegränsade tjänst till en tillsvidaretjänst. 

På pappret jobbade han 50 procent men i verkligheten var timmarna fler än så. Han hade bland annat ansvar över allt innehåll och planering av sportslig verksamhet, utbildning av ungdomsledare, sex ungdomslag och kontakt med föräldrar och tränare. Under cuper var det i princip arbete dygnet runt. 

Stora ekonomiska problem i Dalkurd

I slutet av förra året stod det klart att Dalkurd hade stora ekonomiska problem. I samband med detta sade klubbens akademichef upp sig. Ingen lön betalades ut i november och när december och januarilönen inte heller kom in på kontot, begärde mannen ett samtal med akademichefens efterträdare. Hans nya chef hävdade då att han inte varit anställd sedan november och att hans anställningskontrakt hade löpt ut. 

Då han förhandlat om sin anställning till en fast tjänst, kontaktade han Unionen som nu stämmer Dalkurd för utebliven lön och semesterersättning. 

Styrelsen har begärt föreningen i konkurs

  • Dalkurds styrelse har begärt att föreningen försätts i konkurs. Enligt Fotbollskanalen har man skulder på 2,5 miljoner kronor. 
  • Klubben har bland annat en skuld till Uppsala kommun och en miljon kronor i skuld för utebliven lön till en tidigare spelare. 
  • Beslutet ska röstas igenom på årsmötet den 26 januari.