Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Misshandlades på jobbet – fick sparken

En chef misshandlades av en medarbetare på jobbet – sedan fick han sparken. Nu stämmer Unionen företaget och kräver närmare 270 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad
Claudio Bresciani / TT
En chef misshandlades av en medarbetare på jobbet – sedan fick han sparken. Nu stämmer Unionen företaget och kräver närmare 270 000 kronor i skadestånd. Claudio Bresciani / TT

Mannen arbetade som kvalitets- och miljöansvarig på ett livsmedelsföretag. I arbetsuppgifterna ingick att se till att de anställda följde hygienreglerna i packningslokalen.

En av medarbetarna vägrade vid upprepade tillfällen att följa reglerna, enligt den stämningsansökan som Unionen lämnat till Arbetsdomstolen, AD. Han åt exempelvis mat i packningslokalen och använde kläder och skor som varit utomhus.

En dag i december förra året lämnade medarbetaren flera saker efter sig i lokalen och ställde sina arbetsskor på det smutsiga golvet utanför. Chefen samlade då ihop hans saker och la dem vid ingången. Skorna slängde han i en sopsäck.

Blev slagen och biten

När medarbetaren kom tillbaka var han förbannad och gick till omklädningsrummet. Chefen följde efter och de båda hamnade i slagsmål. Enligt stämningsansökan fick chefen ta emot flera slag och sparkar och blev biten av medarbetaren. Polisen kom sedan till företaget och pratade med de inblandade och därefter åkte chefen till sjukhus för behandling av de skador han fått.

Kräver skadestånd

Företagets ledning ansåg dock att chefen bar skulden för det inträffade och avskedade honom. Enligt Unionen är avskedandet felaktigt och förbundet har nu stämt företaget i AD. Unionen kräver att chefen får 150 000 kronor i allmänt skadestånd och 117 000 kronor i ekonomiskt skadestånd för utebliven lön.

 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Påpekade brister – fick sparken

Långa arbetspass och många patienter. Det var vardagen för personalen på en tandläkarklinik i Stockholm. När en av tandsköterskorna skrev ett brev till ledningen och begärde åtta timmars arbetsdag blev hon avskedad.
Ola Rennstam Publicerad 19 februari 2025, kl 06:01
tandsköterska med dentalutrustning
En tandsköterska avskedades sedan hon och några kollegor påpekat att de jobbade för långa arbetspass. Nu har Unionen stämt arbetsgivaren, en klinik i Stockholm. Foto: Colourbox

Ledningen för tandläkarkliniken krävde att personalen skulle arbeta långa pass och ta emot fler patienter än vad som är vanligt i branschen. I november förra året skrev en grupp anställda ett brev till arbetsgivaren där de begärde att de inte skulle behöva jobba mer än åtta timmar per dag och få tillgång till uppdaterad utrustning. Brevet föll inte i god jord. Kort därpå blev en av brevskrivarna – en tandsköterska och Unionenmedlem – avskedad.

Unionen: "Har inte agerat för att skada bolaget"

Unionen anser att det saknas grund för att avsluta anställningen och har nu stämt kliniken i Stockholm för brott mot las, lagen om anställningsskydd. I stämningsansökan påpekar förbundet att kvinnan alltid skött sitt arbete på ett korrekt sätt och inte på något vis agerat i syfte att skada bolaget. 
Unionen bekräftar att tandsköterskan har varit med i en sms-grupp tillsammans med andra kollegor men förnekar att hon därigenom skulle ha spridit bilder eller information som inneburit brott mot tystnadsplikten eller patientsekretessen, vilket arbetsgivaren hävdat under tidigare förhandlingar med facket.

Unionen kräver 190 000 kronor i allmänt skadestånd till medlemmen och att avskedandet ogiltigförklaras.

Fotnot: Kollega söker arbetsgivarens juridiska ombud för en kommentar.