Hoppa till huvudinnehåll
Karriär

Efter semestern: Så förändrar du ditt yrkesliv

Är du peppad på att göra något nytt i arbetslivet efter semestern? Här är tipsen som kan hålla gnistan vid liv.
Anita Täpp Publicerad
Till vänster: Man som sitter i sackosäck vid havet med laptop i knäet. Till höger: Siri Helle, psykolog.
Har semestern gett dig tid att reflektera över yrkelivet och insikter om något du vill förändra? Psykologen Siri Helle ger tips på hur du kan gå till väga. Foto: Shutterstock och Caroline Andersson Renaud.

Om du har fått lite distans till vardagen och kunnat ladda batterierna under semestern så kan det också ha lett till att du har reflekterat över livet och nu känner dig starkt motiverad för att göra en förändring i arbetslivet.

– Efter semestern brukar ju både skilsmässor och byte av jobb vara vanligare. Men det kan också handla om att man vill skaffa sig en ny vana, ta sig an nya projekt och ger nya löften till sig själv, säger psykologen och författaren Siri Helle.

Men lång ifrån alla förändringsplaner blir verklighet, konstaterar hon.

– Redan efter någon månads arbete har många gett upp sina drömmar och förhoppningar. För när vardagen rullar igång igen så nöts ofta motivationen ner.

En orsak till det, påpekar Siri Helle, är att vi har förlitat oss på känslan av motivation som var så stark i början.

– Men som alla känslor är motivation flyktigt och opålitligt. Och vi fungerar alla så att vi blir mer motiverade av snabba belöningar än de som kommer längre fram. Så om man vill genomföra en förändring är det bra att bädda för det genom att använda sig av några strategier som också ger belöning här och nu.

Sätt upp minimål

En sådan belöning får man till genom att sätta upp och uppnå lite enklare minimål liksom lite större delmål på väg mot slutmålet.

– Ett minimål kan exempelvis vara att man bokar in ett möte med chefen eller skaffar redskap för att uppnå den önskade förändringen på jobbet. Då får man direkt enkla vinster och fortsätter känna sig motiverad genom att man ändå har tagit ett steg i rätt riktning i stället för att bara dagdrömma, säger Siri Helle.

– Om slutmålet är att byta jobb kanske ett delmål är få iväg sin första jobbansökan.

Ett annan strategi är att man ägnar sig åt så kallad temptation bundling, fritt översatt till ”frestelsebuntning” på svenska. Det innebär att man kombinerar en sak som man behöver göra för att uppnå den önskade förändringen med något som är direkt belönande och njutbart.

– Kanske tycker man det är tråkigt att behöva förbereda ett möte med chefen. Men om man då ser till att kombinera det med att fika med en kollega som man trivs med och som kanske också kan ge goda råd så får man också den direkta belöningen som behövs för att man ska fortsätta var motiverad, säger Siri Helle.

"Om målet är att byta jobb..."

En ytterligare taktik är att man ser till att höja tröskeln för det som utgör ett hinder för förändringen och sänker tröskeln för det som gynnar den.

– Om målet är att byta jobb men man tycker det är jobbigt att skriva ansökningar så kan man försöka göra det i sällskap med en vän. För även om vännen gör något annat medan man själv ordnar med ansökningshandlingarna så får man då ändå till lite trevlig samvaro som belöning. Och samtidigt höjer man då också tröskeln för att undslippa det tråkiga med att skriva ansökningarna i och med att man ändå inte vill ställa in mötet med vännen, säger Siri Helle.

Hon tipsar också om att ett bra sätt att fortsätta känna sig motiverad är att man planerar för att fira alla sina framgångar, både på vägen mot målet och när man har uppnått det.

– Om man strävar efter att få ett nytt jobb kan man exempelvis fira att man fått iväg sin första ansökan genom att ta en lyxig fika med en kompis. Om målet i stället är att lyckas med ett projekt på jobbet kanske man ska ordna med en rolig after work med kollegorna när projektet har rotts i land. Om man firar sådant har man hela tiden en morot att se fram emot, och en morot är alltid mer motiverande än en piska.

Så håller du motivationen vid liv:

  • Sätt upp minimål på vägen mot ditt slutmål.
  • Planera även för lite större delmål på väg mot din önskade förändring.
  • Kombinera alltid en tråkig men nödvändig uppgift med något njutbart.
  • Sänk tröskeln för uppgifter du behöver göra och höj tröskeln för sådant som hindrar dig att nå slutmålet.
  • Fira alla framgångar både när det gäller dina minimål och delmål liksom när du har nått slutmålet.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Karriär

Hatet fick Lotta Vikström att lägga ned verksamheten

Linkedin-profilen Lotta Vikström har under flera år drivit ett rekryteringsbolag. Av branschkollegor har hon på senare tid fått så elaka kommentarer att hon tappat engagemanget och nu valt att lägga ned.
– Det finns nog ingen bransch där man pratar så illa om varandra som i rekryteringsbranschen, säger hon.
Carolina Högling Publicerad 12 mars 2025, kl 06:02
En bild på Lotta Vikström och en bild på en telefonskärm med apparna Facebook och LinkedIn.
Efter flera år i rekryteringsbranschen har Lotta Vikström valt att lägga ned sin verksamhet. Detta efter att under en längre tid ha fått elaka kommentarer och meddelanden från branschkollegor på sociala medier.
Foto: Carolina Högling/Colourbox

Lotta Vikström startade rekryteringsbolaget Be proud 2016. Ett företag som skulle se människan bakom cv:t och använda sig av personliga möten i stället för automatiserade tester. Hon har tidigare berättat för Kollega att hon inte tycker att personlighetstester är rätt väg att gå i rekrytering och att de snarare skrämmer bort lämpliga kandidater. 

Lotta Vikström 

Gör: Grundare av Be best som arbetar med utbildningar och rådgivning om arbetsmiljö. 

Ålder: 53 år. 

Bor: Stockholm. 

Lägger ned

Nu meddelar Lotta Vikström på Linkedin att hon lägger ned efter att motståndet med både hat och hot blivit för mycket. 

– Jag har känt under en tid att rekryteringsbranschen har väldigt stora utmaningar. Det har blivit en ganska bedrövlig bransch. Jag kände att jag inte vill vara en representant för den.  Jag fick hat i flöden och kommentarer. Människor har postat bilder på mig och jag har fått skärmdumpar från vänner och andra i branschen, säger hon. 

Lotta Vikström berättar att det är människor i samma bransch som skrivit om, och till henne och hon upplever att klimatet har förändrats. Samtidigt vill hon understryka att det också finns många som gör mycket bra i branschen. 

Det är inte som det varit förut när man hjälpte varandra och det fanns en gemensam tanke att vi ska hjälpa våra arbetssökande att hitta ett jobb. Det finns inte alls längre. 

Pågått i flera år

De elaka meddelandena och kommentarerna på sociala medier började redan för ett par år sedan när hon skrev inlägg om rekryteringstester och ifrågasatte hur bra de egentligen är. Då var tonen inte lika hård och Lotta Vikström upplevde att det var lättare att föra en diskussion. 

På senare tid har hatet eskalerat, hävdar hon. Lotta Vikström berättar att hon fått meddelanden och läst kommentarer som ”hur fan kan hon få plats i media?”, ”hon är en jävla amatör” och ”hon kan ingenting om forskning”. 

Efter jag skrivit en debattkrönika i Arbetsvärlden kände jag att jag inte orkar hålla på och försvara mig längre. En sådan här verksamhet bygger på att man själv vill och att det finns ett engagemang och driv och jag känner att det har tagit slut nu.

Under inlägget på Linkedin har Lotta Vikström fått mycket stöttning i form av positiva kommentarer vilket hon berättar har betytt mycket för henne. 

Framåt ska hon arbeta med sitt andra bolag Be best som hon tidigare har jobbat med parallellt med rekrytering. Be best arbetar med rådgivning och utbildningar om arbetsmiljö till chefer, medarbetare, elever och lärare.