Hoppa till huvudinnehåll
Jobbrelationer

Här spelar kollegorna datorspel på distans

Det senaste året har många anställda suttit som ensamma öar och jobbat. På spelhobbyförbundet Sverok har man schemalagt två timmars gemensamt spelande i månaden för att bryta isoleringen. Här listar de bästa spelen för att hänga med kollegorna digitalt.
Lina Björk Publicerad
Ungefär hälften av de anställda brukar dyka upp på de schemalagda speltorsdagarna på Sverok. Illustration: Josefin Herolf

Konceptet ”speltorsdag” har funnits på Sverok länge. Men under coronapandemin förändrades förutsättningarna att träffas över ett bräde och umgås. De anställda jobbar, likt många andra tjänstemän, hemma och får nu träffas över videolänk och fogas samman i rollspel, figurspel, kort eller det maskeradliknande cosplay.

– Framför allt gör vi det för att det är kul. Det är ett bra sätt att bygga sammanhållning i gruppen, men också en kort stunds verklighetsflykt där fokus ligger på att slippa stress och värdsliga bekymmer för en stund, säger Gabrielle de Bourg, utbildningsledare i digitalt lärande på Sverok.

Läs mer: Corona skapar psykisk ohälsa

Sammanlagt har spelförbundet 55 000 medlemmar och 1 700 föreningar i hela Sverige. Under pandemin har man märkt av ett jättekliv i det digitala spelandet. Kanske inte någon överraskning med tanke på omständigheterna – något mer förvånande är åldersgrupperna som tagit upp spelandet. Enligt en undersökning som de själva gjort är det bland äldre kvinnor mellan 66 och 79 år som sällskapsspelandet ökat mest.

– Den enklaste förklaringen är att så många sociala tillfällen har fallit bort och det blir allt viktigare att ta tillvara på de tillfällen till social kontakt som erbjuds.

Omständigheterna har också gjort att människor har fått utmana sina föreställningar och varit tvungna att testa nya saker under pandemin. Spelandet har tidigare setts som lite nördigt och blivit stigmatiserat. Den tröskeln har blivit lägre nu, säger Björn Adriansson, kommunikatör på Sverok.

Läs mer: Så har du kul med kollegorna på distans

Speltorsdagarna på Sverok är schemalagda, men frivilliga att delta i. Ansvaret att arrangera tiden alterneras mellan de anställda och vanligtvis dyker ungefär halva styrkan av de 20 medarbetarna upp. Senast på agendan stod onlinespelplattformen Roblox, där deltagarna bland annat lekte kurragöma i de uppbyggda världarna.

– Vi skrattade mycket tillsammans, för vi är vana vid tillrättalagda spel, men här var det lite vilda västern. Samtidigt är det ett bra sätt att förstå den digitala kulturen i den här typen av ungdomsspel. Även för föräldrar kan det vara bra att testa lite olika spel för att förstå vilka världar deras barn rör sig i, säger Jesper Englin, metodutvecklare på projektet Samspel.

Precis när pandemin startade släppte Nintendo ett spel i sin serie Animal Crossing. Serien sålde mångdubbelt mer i år än tidigare. Spelet har egentligen inget mål utan går ut på att man myser omkring i sin egen by, i sitt egna tempo och kravlöst umgås med vänner.

– Tajmingen på det spelet var ju perfekt, som balsam för själen i en tid av oro och otydlighet. Spel har ju fördelen att ha delmål och mål, det är tydligt vad du förväntas göra, och du kan påverka vad som händer omkring dig oavsett om det är att lösa ett strategiskt problem eller bygga ett hus av lego, säger Jesper Englin.

Just att kunna vara aktiv och påverka sin omgivning tror Gabrielle de Bourg är en av orsakerna till att spel har fått ett sådant uppsving i år.

– Till skillnad från att sitta och titta på film med dina vänner så måste du vara aktiv. Allt du gör i spelet påverkar och åstadkommer någonting, vilket ger en känsla av att man kommer framåt, vilket i sin tur påverkar välmåendet, säger hon.

Att schemalägga tid för spelande tror medarbetarna på Sverok har flera fördelar. Dels att lösgöra tid för att umgås, men också för att från chefshåll göra det tydligt att man värderar annat än arbetsuppgifter.

Läs mer: 10 datorspel som gör dig till en bättre chef

– Många kanske tänker att två timmar låter som mycket tid att avsätta för att umgås. Men när vi är på kontoret går rätt mycket tid åt annat än jobb när man tar en längre lunch, pratar vid kaffeautomaten och liknande. Och man får tillbaka i kreativitet, produktivitet och socialt sammanhang när man tar hand om personalen, säger Björn Adriansson.

Och just tiden har tidigare varit det svåra att få till. Något som kanske kommer att förändras i framtiden.

– Tidigare har alla haft väldigt mycket planer i sitt liv. Nu sitter vi med väldigt mycket liv utan planer. Då tycker jag att fler ska testa att umgås på det här sättet, säger Gabrielle de Bourg.

 

Digitala spel – för nya spelare:

Among Us

Det klassiska sociala spelet Maffia i ny digital skrud. Avslöja spionerna i gruppen för att vinna.

DRAWFUL 2

En mix av brädspelet Rappakalja och Rita & gissa.

Fall Guys

Digital hinderbana i kamp med 59 andra spelare.

Digitala spel – för vana spelare:

Deep Rock Galactic

Spel där du och upp till tre vänner samarbetar kring att gräva er ner genom planetens innandöme och på vägen besegra monster och bygga nya, mer effektiva verktyg.

Stardew Valley

Harmonisk livssimulator där du tar över en gård och rustar upp den, samtidigt som du skapar dig ett liv i ditt nya grannskap.

Valheim

Sveriges senaste exportfenomen inom spel. Ikläd dig rollen som viking och samarbeta med andra för att bygga er by och utforska världen.

Bordsspel online – för nya spelare:

Nordiska Väsen

Stämningsfullt skräckrollspel i 1800-talets Sverige som är lätt att komma i gång med. Går bra att bara spela över röstchatt, men det finns digitala verktyg via Fantasty Grounds.

Fiasco

Samberättande rollspel där du skapar din egen bröderna Coen-film som inte kräver några förberedelser, men du bör vara bra på improvisation.

Handbok för superhjältar

Ett rollspel för de yngre eller att spela med dina barn, som funkar lika bra att spela på distans.

Bordsspel online – för vana spelare

Call of Cthulhu Sverige

Ett klassiskt skräckrollspel. För den som vill använda digitala verktyg finns det även på Roll20.net.

Dungeons & Dragons 5th Edition

Digitala plattformar som Roll20 eller DnD Beyond gör det lättare att spela, där mycket kan skötas automatiskt.

Tabletop Simulator

Spela dina favoritbrädspel digitalt på ett virtuellt bräde.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jobbrelationer

När privatlivet kraschar - Peder om kollegornas stöd

De flesta har någon gång haft privata problem som påverkat jobbet. Men när är det okej att berätta om det för sina kollegor? Peder Nääs Sundemyr var öppen när han var i en långvarig kris – och möttes av stöd.
Publicerad 11 november 2024, kl 06:04
Bild på Peder Nääs Sundemyr som i artikeln berättar om hur hans privata problem påverkade hans arbetsförmåga.
Sex missfall på fem år slet hårt på Peder Nääs Sundemyr och hans sambo, vilket även påverkade arbetsförmågan. Foto: Åke Ericson

Peder Nääs Sundemyr och hans sambo Emma Ångström längtade efter barn. Efter att ha varit tillsammans i fem år tyckte de att det var dags att bilda familj. De blev gravida men fick missfall. Efter en tid blev Emma gravid på nytt. Även denna graviditet slutade dåligt.

– Då började vi bli oroliga och beslöt att göra en utredning. Men den visade ingenting, berättar han och förklarar att de inte hade några problem med att bli gravida, svårigheten låg i att behålla barnet. Sex missfall på fem år, varav en tvillinggraviditet, drabbades de av.

Peder Nääs Sundemyr minns situationen hemma som oerhört tuff – och svår att balansera med arbetslivet.

– Det var som en bergochdalbana av hopp och förtvivlan. Det blev värre och värre i takt med att längtan efter barn växte. Vardagsslitet, jobbet, nöjen, andra drömmar om framtiden – allt kändes tomt.

Problemen gick ut över jobbet

Han inser i dag att hans arbetsförmåga inte var på topp, men då såg han det inte eftersom han mådde så dåligt.

– Jag hade långa startsträckor, svårt att minnas, tappade bollar, var omotiverad, hade svårt med koncentrationen, var distraherad och hade ångest.

Situationen försvårades ytterligare då Peder Nääs Sundemyr i sin yrkesroll utöver kollegorna på jobbet även hade externa jobbkontakter som inte kände honom så väl.

– I efterhand har jag insett att många uppfattade mig som arrogant och ointresserad. Men det var bara ett uttryck för hur jag mådde. Folk dömer för snabbt. De reflekterar inte över att ens beteende kan handla om ett tillstånd man befinner sig i och inget annat.

Peder Nääs Sundemyr förstår att vissa väljer att lämna privata bekymmer hemma. Men då handlar det oftast om ett ”vanligt” dåligt mående och inte om en kris, menar han.

– I en kris spelar det väldigt liten roll hur mycket du biter ihop och försöker köra på som vanligt, även på kort sikt kan det göra mycket skada. 

Inte självklart att berätta

Under de jobbiga åren arbetade Peder Nääs Sundemyr på två olika arbetsplatser där han var öppen med vad han och Emma gick igenom. Men det var inget självklart till en början. 

– Jag ville ha kvar en plats i livet som var vanlig – min yrkesroll. Men det visade sig snabbt att det inte höll. Det kunde inte vara som vanligt, inte ens i närheten, så att hålla tyst kändes aldrig som ett val. Jag var tvungen att berätta eftersom jag inte fungerade som förväntat.

Han berättade först för chefen och därefter för sina kollegor. Chefen var förstående, inbjöd till samtal och anpassade hans arbetsuppgifter.

– Jag slapp en del jobbiga arbetsuppgifter och det sågs inte konstigt att jag var på så många vårdbesök med Emma. Kollegorna var också förstående och stöttande, några frågade hur de kunde avlasta mig.

Blev sjukskriven

Peder Nääs Sundemyr blev sjukskriven i kortare perioder eftersom han var tvungen att assistera Emma vid alla medicinska aborter som gjordes hemma.

– Alla missfall var så kallade uteblivna och det behövdes mediciner för att sätta i gång dem. De gjorde att Emma mådde jättedåligt även fysiskt och inte klarade sig på egen hand.

Men trots alla anpassningar fortsatte det att vara svårt för honom att inse hur pass mycket han klarade av.

– Det hände att jag lovade saker som jag sedan inte kunde hålla, trappade upp för snabbt och hemlighöll det. Det gjorde att jag mådde ännu sämre.

Behandlades annorlunda som man

Peder Nääs Sundemyr fick också uppleva hur annorlunda män som ”drabbas” av missfall behandlas. Han minns att många frågade hur det var med Emma, men inte hur han själv mådde.

– Jag var med om vårdbesök där jag som man knappt fick ögonkontakt. Såklart är det en uppenbar skillnad eftersom kvinnan är själva patienten. Det är hon som upplever allt det kroppsligt jobbiga. Men vi män behöver också få lite omsorg. En dröm har gått sönder och förlusten är ju densamma för oss båda.

Som om missfallen inte var nog råkade Peder Nääs Sundemyr ut för ytterligare en stor kris under samma period.

– Det var en närstående till mig som blev allvarligt psykiskt sjuk och fick sluten vård. Vid två tillfällen behövde jag åka i väg snabbt från jobbet för att leta eftersom hen hade försvunnit och var en fara för sig själv.

En chef förstod inte alls

Han berättar att han under den perioden hade en annan chef som inte alls visade samma förståelse.

– Till slut blev allt för mycket. Både kroppen och psyket stängde ner och jag slutade fungera på alla plan och blev sjukskriven på heltid. Efter det dröjde det många månader innan jag började jobba igen.

Peder Nääs Sundemyr, hans sambo och deras två barn.
I dag utgörs familjen även av sonen Bruno och dottern Iris. Foto: Åke Ericson

Peder Nääs Sundemyr kom aldrig tillbaka till sin gamla arbetsplats. Han fick ett nytt arbete där han arbetar än i dag. Och så äntligen – 2020 fick han och Emma en efterlängtad liten Bruno.

– Det var som om en förbannelse som lyftes. In i det sista vågade jag inte hoppas. Men så kom han till slut, det kändes overkligt. Eftersom vi i så många år varit inställda på att det var det här vi ville var det som att livet fortsatte efter att tiden frusit. I april 2022 fick Bruno en lillasyster, Iris. Henne vågade vi hoppas på.

Text: KATARINA MARKIEWICZ

Peders råd till andra

Sök vård. En kris är inte samma sak som dåligt mående och kan vara svår att klara av själv.

Låtsas inte att allt är som vanligt på jobbet. Det tar för mycket kraft och fungerar inte i längden.

Var öppen. Att hålla isär arbetslivet och det privata – särskilt vid en kris – är omöjligt. Livet kan inte segmenteras, det är ett och samma.

Var öppen med vad du klarar av. Kanske behöver du vara deltidssjukskriven eller slippa vissa arbetsuppgifter.

Lova inte för mycket. Det blir en ond spiral av stress som går ut över krishanteringen.

När du pratar med chefen stanna inte vid ”det här har hänt och är jobbigt”. Berätta hur du mår, hur det påverkar dig, vad du klarar av och vilken hjälp du behöver av chef och kollegor.

Psykologen: ”Att dölja förvärrar”

Det är bättre att berätta hur man mår för dem man litar på, menar psykologen Alexandra Thomas.

Var går egentligen gränsen mellan jobb och det privata? Alexandra Thomas, psykolog och specialist i organisationspsykologi, tycker att gränsen i Peders och Emmas fall är väldigt tydlig, när Peder beskriver hur han först stänger av, börjar uppfattas som arrogant och till slut får allt svårare att fungera.

Alexandra Thomas

– Här genomsyras jobbet alltmer av de extrema påfrestningarna som paret går igenom. Men generellt är det svårt att säga var gränsen går, då det finns olika grader av både kris och psykisk ohälsa. I vissa fall kanske man själv inte märker, eller vill märka, hur långt det har gått.

– I sådana lägen blir relationen till en uppmärksam chef och omtänksamma kollegor, som kan ställa frågor och beskriva vad de ser, särskilt viktig. Ibland kanske inte tilliten är den bästa till den närmaste chefen, men att dölja sitt mående förvärrar bara situationen. Bättre då att sakligt berätta hur det ligger till och öppna upp mer för dem man litar på.

Alexandra Thomas menar att chef och arbetsgivare har skyldighet att anpassa arbetet till medarbetarens behov.

– Att som ledare visa förståelse och anpassa arbetsbördan efter förmåga ökar sannolikheten för att medarbetaren kommer tillbaka och börjar fungera som vanligt. Utöver att det signalerar ett människovänligt ledarskap skapar det lojala medarbetare och en arbetsplats där den anställda tillåts vara på jobbet med hela sig själv och sin livssituation.

Alexandra Thomas förespråkar ett så kallat compassion-fokuserat ledarskap.

– Det delas in i fyra steg, där både ledare och medarbetare uppmärksammar om en kollega inte verkar må bra. Därefter försöker man förstå orsaken och visar empati. Men det viktigaste är att inte fastna vid den empatiska reaktionen, utan även agera så att den andras situation förändras till det bättre.

Hennes råd till kollegor som märker att en medarbetare inte mår bra är att visa att man finns när kollegan är redo att öppna upp.

– Håll dig lugn och lyssna hellre än att prata. Ställ frågor, inte av nyfikenhet utan för att förstå så att du kan avlasta och stötta. Ta egna initiativ. Det räcker ofta med små handlingar, som att köpa lunch, hjälpa till med en trasslig utskrift eller bara ta en kaffe och lyssna.