Hoppa till huvudinnehåll
Lön

Lönesamtal: Så fixar du lönehöjning på distans

Lönesamtalet i år kommer för många anställda att ske på distans. Oavsett form på mötet är det din största chans att påverka din lön och bra förberedelse är alltid nyckeln till framgång, enligt Unionens ombudsman.
Johanna Rovira Publicerad
Shutterstock
Unionens undersökning visar att de som förberett sig minst 30 minuter innan lönesamtalet var mer nöjda med resultatet. Shutterstock

Alla anställda har inte lönesamtal. Det är ingen given rättighet om det saknas kollektivavtal på ditt jobb. Och även om det finns avtal är det inte en självklarhet att snacka lön med chefen.

– Det beror på vad som står i ditt kollektivavtal. I de flesta avtal står det att man bör ha lönesamtal. Står det så kan arbetsgivaren inte slingra sig om du som anställd påtalar att du vill ha lönesamtal, säger Håkan Danielsson Wahl, regional ombudsman i Unionen Dalarna.

Håkan Danielsson Wahl har fått signaler om att många anställda självmant struntar i att ha lönesamtal. I synnerhet nu under pandemin, då många jobbar hemifrån, kan det kännas extra motigt att arrangera ett möte på distans för att prata prestationer med chefen, tror han.

– Jag tycker utan tvekan att man ska sträva efter att ha lönesamtal. Om du inte har ett lönesamtal lämnar du i praktiken över ansvaret helt till din chef att bedöma dina prestationer.

– Lönesamtalet är din största möjlighet att påverka lönen genom att tala om för chefen varför just du förtjänar så stor bit som möjligt av kakan.

Det går inte att begära att fackklubbens företrädare ska veta allt du gjort under året. Inte heller för din chef är det så enkelt att ha koll på x antal anställda och deras prestationer. Frågan är om du själv vet vad du gjort – i synnerhet som avtalet förlängdes ett halvår på grund av coronapandemin och det kanske inte är helt solklart vilken tidperiod som ska ligga till grund för revisionen.

Håkan Danielsson Wahls bästa tips för att lyckas i samtalet är att du förbereder dig noga och rekapitulerar vad du gjort.

– Gå igenom vad som har hänt sedan du hade samtal med din chef senast. Har du gjort något du själv tycker är förbaskat bra måste du våga lyfta fram det, för ingen annan kommer att göra det åt dig. Är det någon gång man ska kasta Jante överbord så är det under lönesamtalet.

– En undersökning Unionen gjort visar att de medlemmar som förberett sig minst 30 minuter innan lönesamtalet var mer nöjda med resultatet, säger Håkan Danielsson Wahl.

För många medlemmar kommer årets lönesamtal att ske på distans. Men Håkan Danielsson Wahl tror inte att formen för mötet spelar så stor roll.

– Principen är ju densamma. Möjligtvis har det varit svårare för chefen att ha koll på vad du gjort och det lägger ju ett extra ansvar på dig att kunna argumentera för dig och vara påläst.

Påläst blir du bland annat genom att leta fram lönestatistik på Unionen.se eller kolla om det finns interna löneuppgifter hos klubben. Men använd statistiken på rätt sätt. Jämför dig inte rakt av med någon kollega som du vet tjänar mer.

Läs mer: Därför ska du prata lön med dina kollegor

– Då riskerar du att verka missunnsam - det är en balansgång att jämföra sig med andra utan att framstå som avundsjuk. Undvik också känsloargument och att prata om den egna ekonomin – din privatekonomi är inte arbetsgivarens problem.

– Men den största försyndelsen är att ställa ett ultimatum och i förtäckta ordalag hota med att säga upp dig om du inte får högre lön.

Känner du dig förfördelad när lönerna är satta kan du ta hjälp av klubben, som har det övergripande ansvaret att se till att lönekriterierna följs och att hela potten faktiskt delas ut. Klubben ska också förhindra att arbetsgivaren nallar pengar ur den gemensamma potten för att belöna anställda som befordrats eller fått nya arbetsuppgifter.

– Det som vill lära sig argumentera bättre och bli vassare på att förhandla, kan alltid ställa upp som förtroendevald och få gå förhandlingskurser i Unionens regi, säger Håkan Danielsson Wahl.

9 tips inför lönesamtalet:

● Begär att få ha ett lönesamtal oavsett om det finns kollektivavtal eller inte.

● Följ upp utvecklingssamtalet och de mål som eventuellt sattes där.

● Ha koll på lönekriterierna.

● Ta reda på hur det går för företaget (köp inte bara påståendet att det saknas pengar).

● Be om konkreta exempel på vad du borde ha gjort för att få bättre påslag.

● Ifrågasätt varför du inte informerats om brister tidigare om det dyker upp kritik.

● Be om nytt möte om du behöver smälta information eller kör fast.

● Diskutera löner öppet med kollegorna. Det är inte skamligt att prata om sin lön. Det är bara dumt att inte göra det.

● Stå på dig.

Läs mer: Kort utbildning – hög lön: Här är jobben

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Lön

Se upp för ”hybridlön”

Fler anställda inom konsultbranschen lockas av så kallad bruttolöneavtal, med följd att jobbet beskrivs som en slags hybrid mellan att vara anställd och egen. Fallgroparna är många och anställda riskerar att hamna i skuld om det vill sig illa.
Johanna Rovira Publicerad 2 juni 2025, kl 06:01
Bruttolön i form av en stor hög pengar kan verka lockande, men pengarna ska täcka mycket man som anställd med vanlig lön inte behöver betala själv. Foto: colourbox

Vill du ha vanlig liten lön eller en stor hög med pengar som du kan förfoga över helt själv? Bruttolönemodellen kan låta väldigt lockande, i synnerhet som den presenteras som det ”smartare alternativet”. Unionenmedlemmen Madeleine valde pengahögen, när hon tackade ja till ett jobb inom it-branschen för tre år sedan. 

– Jag fick höra att det var lite intelligentare människor som valde bruttolönemodellen och tänkte: varför inte, det är väl så här man gör i Stockholm?

Men det är inte bara i Stockholm bruttolönemodeller används och alla kan inte heller välja, ibland är bruttolön det enda alternativet som erbjuds. Modellen kan se olika ut på olika företag. På Madeleines förra arbetsplats handlade det om att konsulterna fick runt 70 procent i en klump av den summa som kunden betalade till företaget, men hon känner till andra företag där konsulter får drygt 80 procent av notan från kunden. 

Det låter mycket, men av sin andel ska konsulten sedan bekosta i princip allt från sin egen pension, semester och sjuklön till arbetsverktyg, licenser och sociala avgifter. 

Bättre starta eget

– Jag ser det som en hybrid mellan att vara anställd och egen, men där man förlorar mycket i båda ändarna. Varför inte bara starta eget i så fall, säger Madeleine, som egentligen heter något annat. 

Även konferenser och kompetensutbildningar skulle bekostas ur potten på Madeleines jobb. Arbetsgivaren kunde ibland delvis bekosta konferensresor och bjuda på föreläsningar, men i princip allt annat skulle dras från kontot. 

– Fördelarna med modellen är inte jättestora om jag ska vara helt ärlig. Målet är ju att fakturera så mycket som möjligt och bygger på att du har uppdrag hela tiden. Man kan ju skatteplanera mer. Man har möjlighet att köpa prylar för oskattade pengar och dra av moms. Har man intresse av häftiga prylar, så visst, jag vet en kollega som köpte ett moderkort för 26 tusen, säger Madeleine. 

Nackdelarna visar sig snabbt när du blir sjuk eller råkar ut för oförutsedda utgifter. Ett arbetstagarvänligt år med många röda dagar kan till exempel svida ordentligt för den som har lön enligt bruttolönemodellen, enligt Madeleine.

Hamnar i skuld

 Om företaget inte kan hyra ut dig förväntas du säga upp dig och har själv ansvaret för att avsluta mobilabonnemang exempelvis. 

Enligt Ia Hamn, central ombudsman på Unionen, med ansvar för kollektivavtalen inom it och telecom, tillämpar vissa företag egenkonstruerade bruttolönemodeller där anställda som slutar kan bli skyldiga sin arbetsgivare pengar.  

– Unionen tycker inte att någon ska hamna i skuld på grund av arbetsgivarens lönemodell, så om medlemmar råkar ut för detta hoppas jag att de kontaktar förbundet, säger Ia Hamn.


Inte förenligt med kollektivavtalsmodellen

Enligt Ia Hamn är Unionen och arbetsgivarparten TechSverige överens om att bruttolönemodeller inte är förenliga med kollektivavtalsmodellen. Hon rekommenderar den som kan välja, att det är bättre att bli egen företagare i stället för att skriva avtal om bruttolön. 

– De modeller jag har sett är utformade så att arbetsgivaren bara håvar in pengar och står helt utan risk, säger Ia Hamn. 

– Jag tror det här är en lönemodell vi kommer att se mer av framöver, åtminstone inom IT-svängen.  Jag har kontaktats av flera andra företag som också har den här modellen, säger Madeleine som dock inte är intresserad av att jobba på företag med bruttolönemodell igen. 

Exempel på vad som ska bekostas av anställda

  • Sociala avgifter/arbetstagaravgifter (31,42 procent)
  • Pension 
  • Sjukförsäkring 
  • Sjukvårdsförsäkring
  • Semesterlön inkl semestertillägg
  • Personalbil 
  • Friskvårdsbidrag 
  • Mobiltelefon, abonnemang
  • Litteratur
  • Dator och datautrustning
  • Självrisk för försäkring
  • Utbildning
  • Terminalglasögon
  • Lön