Prenumerera på Kollegas nyhetsbrev
Är du medlem i Unionen? Vill du få alla våra nyheter, tips och granskningar direkt i din inkorg?
Enkelt! Anmäl dig via länken
Är du medlem i Unionen? Vill du få alla våra nyheter, tips och granskningar direkt i din inkorg?
Enkelt! Anmäl dig via länken
Flera företag har både under förra våren och nu under andra vågen erbjudit anställda att jobba inom vården med bibehållen lön. SSAB var ett av de företag som för någon vecka sedan anslöt sig till initiativet från Beredskapslyftet.
Läs mer: Företag lånar ut anställda till sjukvården
– Jag blev jätteglad när erbjudandet kom. Det är stor ekonomisk skillnad att jobba som koordinator och som vårdbiträde, säger Christina Stjernlöf som också är revisor i Unionenklubben på SSAB i Borlänge.
Christina Stjernlöf tog redan i pandemins begynnelse kontakt med Borlänge kommun och erbjöd sina tjänster, trots att hon är utbildad ekonom och saknar vårdutbildning.
– För mig kändes det självklart att kunna hjälpa till och bidra på alla de sätt jag kan och klarar av, till exempel dela ut mat och samtala med patienter.
– Under de senaste tio månaderna har jag hoppat in på Borlänge sjukhus någon helg i månaden och det har gett mig mycket. Jag har vuxit som människa och fått en helt annan syn på vården, säger Christina Stjernlöf.
Det är tack vare erfarenheterna från coronavården i våras som hon nu kan omfattas av företagets erbjudande att jobba med coronapatienter med bibehållen lön, trots att hon saknar vårdutbildning, gissar hon. Hon har trots allt viss erfarenhet och känner personalen på vårdinrättningen. Hon har dessutom redan gått en delegeringskurs i att hantera medicin och vet hur man handskas med skyddsutrustning.
Från och med 13 januari kommer hon att jobba runt 90 procent på kommunägda Borlänge sjukhus fram till sista februari.
– Jag har valt att plocka bort ett par arbetspass från sjukhuset, för att kunna hålla mig fortsatt uppdaterad om vad som händer på SSAB. Jag vill till exempel vara med på avdelningsmötena – man blir lätt avskärmad annars, säger Christina Stjernlöf.
Att leda ett fackförbund kan ge mycket goda inkomster. Tidningen Arbetsvärlden publicerar i dag en lista på vad ordförandena i fackförbunden tjänar. Tidningen har dels tagit reda på vilken lön facktopparna har från sitt förbund, dels hur mycket de har i extrainkomster, exempelvis från styrelseuppdrag.
Högst lön – om man bortser från extrainkomster – har Andreas Miller, ordförande för Ledarna, som tjänar 160 500 kronor i månaden. Lägst lön har Tull-Kusts ordförande Johan Lindgren, med en månadslön på 20 850 kronor. Peter Hellberg, ordförande för Unionen, tjänar 122 877 kronor.
Om man räknar med facktopparnas extrainkomster blir listan en annan. Då toppar Ulrika Boëthius, ordförande för Finansförbundet. Hon tjänar 116 976 kronor, men har en total månadsinkomst på 470 783 kronor. Anledningen är främst att hon tidigare varit anställd på Handelsbanken och fortfarande tar del av bankens vinstdelningsprogram.
Även Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande, har betydande extrainkomster. Hennes lön är 110 540 kronor. Totalt tjänar hon dock 187 933 kronor. Extrapengarna kommer från styrelseuppdrag och rese- och bostadsförmåner, enligt Arbetsvärlden.
Ordförande, förbund, uppgiven och taxerad inkomst.