För ett par år sedan fick supportpersonalen på Strongpoints kontor i Grums information om att deras arbetstider skulle förändras – de skulle börja jobba kvällar och helger. Till deras stora förvåning var förändringen redan förhandlad och klar av den centrala fackklubben i Göteborg.
– Detta var en fråga som vi naturligtvis hade velat få vara med och påverka, men ingen tog kontakt med oss. Då kände vi att vi skulle få mer inflytande och information om vi bildade en lokal klubb här i Grums, berättar klubbordföranden Andreas Bornecrantz.
Från början var arbetsgivaren motsträvig till idén, ledningen tyckte att det räckte med att ha en riksklubb att förhandla med för samtliga Unionenmedlemmar. Men den lokala klubben i Värmland har genom åren fått dem att tänka om. Nu fungerar samverkan och medbestämmandet på ett helt annat sätt.
– För vår del är det som natt och dag. Många saker som händer hade gått förbi oss om vi inte hade haft klubben, nu går allt genom oss och vi har en bra relation med arbetsgivaren. Med en lokal klubb kan man också nå ut till medlemmarna på ett annat sätt, säger Andreas Bornecrantz.
Att klubben nu tilldelats Unionens pris Årets uppstickare gläder Andreas Bornecrantz.
– Det känns fantastiskt att vårt arbete blir uppmärksammat på det här viset. Vi brinner verkligen för fackligt arbete, säger han.
Har ni några tips till andra förtroendevalda som möts av motsträviga arbetsgivare?
– Jag vet inte om det är ett råd som hjälper alla men det som fick vår arbetsgivare att ändra uppfattning var att vi i styrelsen visade att vi var seriösa och tog det fackliga uppdraget på allvar. När arbetsgivaren såg att vi ville göra ett bra jobb fick vi respekt.
Vinnare Årets Jobbhjältar 2020
Årets Eldsjäl: Liselott Karlsson, Altia Sweden AB, Stockholm
Motivering: ”För att du i alla lägen och alla roller, som arbetsmiljöombud och ordförande i den nya Unionen-klubben, alltid ger ditt yttersta för att rida ut stormar, lyssna och hjälpa. Med mod och fokus, hjärtat på rätt ställe och fötterna på jorden, kämpar du för att göra arbetsplatsen bättre och får samtidigt andra att engagera sig vid din sida. Den som brinner så mycket för sitt uppdrag förtjänar utan tvekan titeln Årets Eldsjäl.”
Årets Uppstickare: Klubbstyrelsen StrongPoint, Grums
Motivering: ”För att ni lyckats med en av de viktigaste uppgifterna i det fackliga uppdraget, att få en skeptisk motpart att bli en positiv medpart som ser poängen med samverkan och medbestämmande på arbetsplatsen. Till exempel när det gäller lönefrågorna där klubben nått stora framgångar tack vare sitt engagemang. Det faktum att klubben har kö till uppdragen är ytterligare ett bevis på hur man på två år gått från nybildad klubb till Årets Uppstickare.”
Årets Nytänkare: Klubbstyrelsen Paradox, Stockholm
Motivering: ”För att som ny klubb i en ung bransch utan facklig tradition snabbt ökat både medlemsantalet och engagemanget kring frågan om kollektivavtal på arbetsplatsen. Med klubbinformation i moderna kanaler, egen kampanj i kampen för kollektivavtal och innovativa idéer för öka medlemsantalet är klubben väl värd utmärkelsen Årets Nytänkare.”