Hoppa till huvudinnehåll
Avtalsrörelse

Lokal besvikelse över utebliven löneökning

Bra lönenivå men synd att årets lönehöjning försvann. Kollega har pratat med fackklubbarna på Scania och Tallink Silja som har förståelse för att årets avtalsförhandlingar var ovanligt tuffa, men som ändå är besvikna över att det inte blev någon retroaktiv lön.
David Österberg Publicerad
Anders Wiklund /TT
Unionenklubben på Scania i Södertälje tror att många blir besvikna över att det inte blir något retroaktivt lönepåslag. Anders Wiklund /TT

I söndags presenterade fack och arbetsgivare det nya Industriavtalet. Avtalet, som sätter riktmärket för resten av arbetsmarknaden, ger en årlig löneökning på ungefär 2,2 procent fram till den sista mars 2023.

Läs mer: Så höga blir löneökningarna

Det blir däremot ingen retroaktiv ersättning från den 1 april i år. Det innebär att de flesta blir helt utan löneökning för sju av årets månader. Facken lyckades inte heller få till någon ekonomisk utfyllnad vid vab.

Kollega har pratat med klubbarnaScania och Tallink Silja – två företag som drabbats olika hårt av krisen. Båda är i stort sett nöjda med avtalet.

– Man kan alltid ha synpunkter på vad en förhandling slutar i, men i år har de inte haft någon lätt uppgift. Avtalet ska passa så många och därför tycker jag att det är imponerande att de har landat där de har gjort. Jag kan inte klaga på slutresultatet, säger Mari Carlquist, ordförande för Unionenklubben på Scania.

Hon tycker dock inte att ökningen är tillräcklig för medlemmarna på Scania.

– Jag jobbar jag på ett företag som det går bra för och därför tycker jag att det finns utrymme för lite större löneökningar här. Men det är något vi får jobba för lokalt. Tidigare år har det dock varit svårt att få till högre ökningar än det centrala avtalet, men det betyder ju inte att vi inte ska försöka.

Att avtalet inte innehöll retroaktiva löneökningar är något som kommer att leda till besvikelse, tror Mari Carlquist.

– Jag tror att många kommer att bli väldigt besvikna över att det inte blev någon retroaktivitet. Vi får se om det går att göra något lokalt för det är tydligt att medlemmarna förväntar sig retroaktiv ersättning.

Jesper Sandström är klubbordförande på Tallink Silja. Företaget har drabbats hårt i coronakrisen och Jesper Sandström tycker att de nya lönenivåerna signalerar hopp.

Läs mer: Facket på Tallink Silja hoppas på besked om avtal

– Det var glädjande att förhandlingen mynnade ut i ett avtal som kan ge framtidshopp. Jag tycker att lönenivåerna är rimliga, det hade kunnat vara betydligt värre. Jag är glad att de kom så långt som de gjorde med tanke på läget.

Men även han är besviken över att den retroaktiva löneförhöjningen frös inne.

– Det är jättesynd. Många duktiga personer i krisbranscher hade kanske valt att stanna ett tag till med en retroaktiv ersättning som hade ökat tryggheten. Dessutom är det alltid tråkigt att inte få löneförhöjning, alla vill ju ha högre lön. Samtidigt kan jag gott förstå att det var tuffa förhandlingar och att utebliven retroaktivitet var ett pris man var tvungen att betala.

Jesper Sandström hade också hoppats på att arbetsgivarna skulle gå med på vab-utfyllnad.

– Men jag hoppas att frågan kommer tillbaka i framtiden. Den här gången mäktade nog förhandlarna inte med den.

Läs mer: Nytt avtal slopar krav på läkarintyg vid arbetssjukdom

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtalsrörelse

Nya kollektivavtal i handeln

90 000 tjänstemän i handeln har fått sina nya kollektivavtal. De innehåller arbetstidsförkortning och nya regler för deltidsanställda som jobbar över. Förhandlingarna har varit hårda, skriver Unionen i ett pressmeddelande.
Noa Söderberg Publicerad 13 maj 2025, kl 10:47
En skylt vid ingången till Systembolaget.
Nu är det klart med nya löner, villkor och arbetstid för dig som jobbar i handeln. Det nya kollektivavtalet gäller tjänstemän på bland annat Systembolaget, H&M, Ikea, Ica och Clas Ohlson. Anställda som jobbar deltid får nu rätt till högre ersättning. Det införs också arbetstidsförkortning. Reglerna för schemaläggning har förändrats till arbetsgivarens fördel. Foto: Anders Wiklund/TT

Nu är det klart med nya villkor för dig som är tjänsteman inom handeln. Reglerna gäller bland annat säljare på Systembolaget och kontorsanställda på H&M och Ikea.

För första gången någonsin innehåller kollektivavtalen en arbetstidsförkortning. Deltidsanställda får också höjd ersättning när de jobbar över.

– Arbetstidsförkortning är viktigt för att handeln fortsatt ska vara ett attraktivt alternativ för våra medlemmar. Och det är en rättvisefråga att även deltidsanställda inom handeln får övertidsersättning för varje timme utöver sin dagliga ordinarie arbetstid, säger Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt i ett pressmeddelande.

Nya regler för schemaläggning – mer flexibilitet

I övrigt följer avtalen ”märket” från industrin. Det innebär en löneökning på 3 procent i år och 2,7 procent nästa år. Resten av avtalets löneutrymme, 0,7 procent, går till kostnaden för arbetstidsförkortning och ökade pensionsavsättningar.

Facket uppger att förhandlingarna har varit hårda. För att få igenom sina krav har man bland annat gått med på ökad flexibilitet i löneavtalet. Företagen har också fått ökade möjligheter att lägga varierade scheman.

– Sammantaget har det varit krävande men konstruktiva förhandlingar, säger Dennis Lager, avtalsansvarig för Svensk Handel, i ett pressmeddelande.