Hoppa till huvudinnehåll
A-kassa

Unionen: Farhågor med inkomstkrav i a-kassan

Unionen är positivt till att a-kassan föreslås bli enklare och omfatta fler. Men förbundet ser också problem med den nya modellen som är tänkt att grunda sig på inkomst.
Ola Rennstam Publicerad
Fredrik Sandberg / TT, Stina Stjernkvist / TT
Unionen är kritiskt till att utredningen inte föreslår några höjda ersättningsnivåer i a-kassan. Fredrik Sandberg / TT, Stina Stjernkvist / TT

I somras lämnade den så kallade A-kasseutredningen över sitt förslag till regeringen. Utredningen föreslår bland annat att rätten till a-kasseersättning i framtiden ska grunda sig på inkomst, i stället för som nu på arbetad tid. För att uppfylla kravet kommer det att krävas en inkomst på sammanlagt 120 000 kronor under de senaste 12 månaderna, samt minst 10 000 kronor i månadsinkomst under minst fyra av dessa månader.

Nu är förslaget ute på remiss och Unionen är försiktigt positivt till införandet av ett inkomstvillkor i arbetslöshetsförsäkringen.

– Vi tror och hoppas att det kan leda till en enklare och mer förutsägbar försäkring som omfattar fler. Men det är viktigt att villkoren utformas så att försäkringen blir ordentligt breddad, säger Markus Sjöstedt, förbundsjurist och en av dem som utrett konsekvenserna av den föreslagna modellen.

– Det har länge varit ett stort problem att många stått utan försäkringsskydd på grund av att kraven har varit för högt ställda. Det gäller framför allt för många unga och den grupp som arbetar oregelbundet.

Unionen håller med a-kasseutredningens slutsats att dagens regelverk som baseras på arbetad tid är snårigt och att det kan vara svårt för försäkringstagare att bedöma vilken ersättning man kommer att få om man skulle bli arbetslös. Tanken med den nya modellen är att a-kassorna ska ges möjlighet att begära in inkomstuppgifter från Skatteverket och därmed kan handläggningstiderna kortas och krånglet med olika intyg minska.

– För många som jobbar oregelbundet är det i dag svårt att veta vad de egentligen har för försäkringsskydd, med det här förslaget kommer det att bli tydligare, vilket skulle vara värt mycket, konstaterar Markus Sjöstedt.

Läs mer Utredning: "Alla ska ha rätt till a-kassa"

Den nya föreslagna arbetslöshetsförsäkringen kommer, enligt Unionen, bli enklare och mer transparent för det stora flertalet. Men förbundet ser också farhågor med att gå från ett arbetsvillkor till ett inkomstvillkor. Enligt förslaget kvalificerar den som har hög lön sig lättare för ersättning än den som har en låg lön. Att personer med höga inkomster snabbt når taket i försäkringen skulle kunna innebära ett lägre incitament att vara medlem i a-kassan över tid och därmed bidra till finansieringen.

Utredningen föreslår inte några höjda ersättningsnivåer i a-kassan, vilket Unionen är kritiskt till.

– Vi anser att ersättningen i försäkringen måste spegla inkomstbortfallet och följa inkomstututvecklingen i samhället i övrigt. Men i stället har försäkringen urholkats genom att taket inte har höjts på många år, om man bortser från de tillfälliga coronareglerna.

Unionens utredning kommer att ligga till grund för centralorganisationen TCO:s remissyttrande till regeringen.

Bild på Makus Sjöstedt: Patrik Nygren/Unionen

A-kasseutredningen

Utredningen om arbetslöshetsförsäkringen påbörjades för två år sedan på uppdrag av den förra regeringen. Syftet var att hitta förslag som gör att fler kvalificerar sig för a-kassa. Ersättningen skulle dessutom baseras på inkomst i stället för som i dag på arbetad tid. Utredningen presenterades den 16 juni i år och är nu ute på remiss. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2023.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
A-kassa

Så blir nya a-kassan

Till hösten gäller nya regler för a-kassan. De ska göra det lättare att söka a-kassa och samtidigt öka pressen på arbetslösa. Här är allt du behöver veta om nya arbetslöshetsförsäkringen.
David Österberg Publicerad 12 maj 2025, kl 06:02
Arbetsförmedlingen, exteriör
För att få a-kassa måste man vara inskriven på Arbetsförmedlingen och stå till arbetsmarknadens förfogande. Ju mer du har jobbat desto mer pengar får du om du blir arbetslös, enligt de nya reglerna för arbetslöshetsförsäkringen. Johan Nilsson/TT

Från den 1 oktober gäller nya regler för a-kassan. Den nya lagen ger fler rätt till a-kassa, gör handläggningen enklare och sätter press på arbetslösa genom hårdare nedtrappning av ersättningen.

De nya reglerna gäller för den som blir arbetslös efter den 1 oktober.

Här är de viktigaste förändringarna: 

 

Inkomstvillkor i stället för arbetsvillkor

För att få a-kassa måste du uppfylla ett inkomstvillkor. Du ska ha tjänat minst 120 000 kronor före skatt under de 12 månaderna innan du blev arbetslös. Du måste också ha tjänat minst 11 000 kronor per månad under fyra av de månaderna. 

Du måste dessutom ha fyllt 20 år för att få a-kassa.

Mer arbete ger fler dagar

Som längst kan du få a-kassa i 300 dagar. Hur många dagar du får beror på hur många månader du har haft inkomst det senaste året.

Har du haft en inkomst under minst 11 månader får du 300 dagar.

Har du haft en inkomst under 8-10 månader får du 200 dagar.

Har du haft en inkomst under 4-7 månader får du 100 dagar.

Längre medlemskap ger högre ersättning

Du måste vara medlem i en a-kassa för att få ersättning. Du får 50, 60 eller 80 procent av din tidigare inkomst i a-kassa (upp till taket på 34 000 kronor) beroende på hur länge du har varit medlem.

Har du varit medlem i minst 12 månader får du 80 procent.

Har du varit medlem i minst sex månader får du 60 procent.

Har du varit medlem i 0-5 månader får du 50 procent. Du kan bli medlem när du har blivit arbetslös.

Ersättningen minskar efter 100 dagar

Efter 100 dagar sänks ersättningen med 10 procentenheter. Då kan du maximalt få 70 procent av din tidigare inkomst (upp till taket på 34 000 kronor). Efter ytterligare 100 dagar sänks ersättningen med 5 procentenheter till 65 procent av din tidigare inkomst.