Hoppa till huvudinnehåll
Diskriminering

Unionen anklagar ishockeyförbundet för diskriminering

Svenska ishockeyförbundet har inte gjort någon lönekartläggning på flera år. Det kan ha lett till lönediskriminering, enligt Unionen. Nu lovar förbundet bättring.
David Österberg Publicerad
Christine Olsson/TT
Unionens fackklubb på Svenska ishockeyförbundet anklagar förbundet för könsdiskriminering i samband med lönesättning. Generalsekreterare Tommy Boustedt delar dock inte fackets uppfattning. Christine Olsson/TT

Tidigare i veckan avslöjade SVT Sport att Svenska ishockeyförbundet anklagas för könsdiskriminerande lönesättning. Enligt Unionenklubben saknar förbundet helt lönestrategi och lönepolicy vilket i sin tur har lett till könsdiskriminering.

Förbundsledningen får också kritik för hur löneförhandlingarna går till. Flera anställda uppger att de inte fått ha några lönesamtal alls.

Lukas Ringqvist är central ombudsman på Unionen och ansvarar för idrotten. Han bekräftar för Kollega att Unionen genomfört en förhandling som gällde löneprocessen hos Svenska ishockeyförbundet. Han säger att parterna nu är överens om att en lönekartläggning ska göras och att eventuella osakliga löneskillnader ska korrigeras. De har också gjort upp en plan för hur lönearbetet ska fungera lokalt.

Generalsekreterare för Svenska ishockeyförbundet, Tommy Boustedt säger till SVT Sport att han under sina 19 år på förbundet hittills inte sett något behov av lönekartläggningar, men att han anser att behovet nu finns.

I ett mejl till Kollega skriver han att han inte delar fackklubbens uppfattning om att förbundet ägnar sig åt könsdiskriminerande lönesättning:

”Vi strävar efter en rättvis lönesättning och därför har vi varit överens med facket om att göra en noggrann lönekartläggning för att få rätt fakta. Den kartläggningen håller just nu på att avslutas”, skriver han.

Tommy Boustedt skriver också att cheferna ska bli bättre på att hålla lönesamtal: ”… är det så att vi kan förbättra de samtalen så är det så klart något vi tar med oss. Jag tycker det är oerhört viktigt med ett bra samarbete mellan arbetsgivare och facket och vi sitter ned nu för att tillsammans lägga upp en bra plan för vårt fortsatta samarbete.”

Alla företag ska kartlägga löner

Alla arbetsgivare ska enligt lag göra lönekartläggningar. Syftet är att upptäcka och åtgärda osakliga löneskillnader mellan könen. Företag med minst tio anställda ska dessutom dokumentera kartläggningen och de åtgärder som planeras.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Diskriminering

Fördomar om äldre arbetstagare stämmer inte

Personer över 50 år är mer engagerade i jobbet och piggare än sina yngre kollegor. Fördomarna om äldre i arbetslivet stämmer inte. Det visar en ny rapport från hälsoföretaget Feelgood.
Noa Söderberg Publicerad 22 maj 2025, kl 11:03
Åldersdiskriminering. På bild en mogen kvinna på kontor, jobbar med bärbar dator.
Fördomarna om äldre på arbetsmarknaden stämmer inte, enligt en ny stor undersökning om företagshälsovård. Ålderism påverkar anställda över 50 år, samtidigt som de känner sig piggare och mer engagerade än yngre. Åldersdiskriminering missgynnar arbetsgivare, enligt företaget Feelgood. Foto: Colourbox.

Kollega har under våren granskat hur åldersdiskriminering påverkar anställda i Sverige. En sak som återkommer är idén om att äldre är mindre hängivna till sitt jobb och orkar mindre än sina yngre kollegor. Äldre antas också ha hälsobesvär som oftare påverkar jobbet.

Nu visar en stor undersökning att det inte stämmer. Feelgood, ett bolag som säljer företagshälsovård, skriver i sin årliga arbetsmarknadsrapport att äldre snarare är en outnyttjad tillgång.

Ny data: Äldre arbetstagare är piggare

I rapporten har både äldre och yngre svarat på om de upplever sitt arbete meningsfullt, hur trötta de är, hur de ser på samarbete med kollegor och hur ofta deras hälsobesvär påverkar arbetsförmågan. Personer över 50 år svarar genomgripande mer positivt än sina yngre kollegor. Feelgood tolkar resultatet som att äldre är ”föredömlig arbetskraft”.

– Vi uppmanar alla arbetsgivare att se över framför allt sina rekryteringsprocesser. Äldre medarbetare är inte bara engagerade, de är ofta mycket uppskattade kollegor med sin kunskap och erfarenhet, säger vd Stefan Kullgren i ett pressmeddelande.

Dödar myter om anställda över 50

Feelgood tar fasta på tre påståenden om äldre anställda som deras undersökning motbevisar.

  • Äldre är inte engagerade i jobbet: Undersökningen visar att äldre i högre grad än yngre upplever sitt arbete som meningsfullt och engagerande samtidigt. De säger också att de trivs bättre på arbetet och ser mer positivt på samarbetet med kollegor.
  • Äldre orkar inte med arbetslivets krav: Anställda över 50 rapporterar bättre balans mellan krav och resurser i arbetet och bättre balans mellan privatliv och arbete. De känner sig också i mindre utsträckning trötta än sina yngre kollegor.
  • Äldre har ofta hälsobesvär som påverkar jobbet: Äldre kan i högre grad kan ha kroniska sjukdomar och hälsobesvär, men undersökningen visar att det mer sällan än hos yngre påverkar arbetsförmågan negativt. De äldre har också lägre upprepad korttidsfrånvaro än yngre medarbetare.

Stress och arbetsmiljö – stor undersökning

Hälsoföretaget Feelgood har under femton års tid undersökt hälsotillståndet på svensk arbetsmarknad. Frågorna handlar om självupplevt mående hos individer. Det årliga genomsnittet på antal svarande är 20.000. I år har 17.650 personer svarat.