Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Corona – det här gäller på jobbet

Unionen får många frågor om coronaviruset och vad som gäller på jobbet. Så här svarar förbundets experter på medlemmarnas vanligaste frågor.
Ola Rennstam Publicerad
nito/Colourbox
Kan min arbetsgivare förbjuda mig att åka på en privat resa? Det är en av alla frågor som Unionen får om coronaviruset. nito/Colourbox

Kan min arbetsgivare säga att jag inte får komma till jobbet om jag varit utomlands?

Ja, det är arbetsgivaren som leder och fördelar arbetet. Det betyder att din arbetsgivare kan säga att du inte får komma till jobbet. Men du ska inte sjukanmäla dig, i och med att du inte är sjuk och inte har försatts i karantän av en smittskyddsläkare är du arbetsför som vanligt.

Eftersom du är arbetsför och står till arbetsgivarens förfogande ska du ha lön under tiden de anser att du inte ska komma in till arbetet.

Var tydlig med att du står till förfogande för att jobba – om arbetsgivaren önskar det. Föreslå till exempel att du kan jobba hemifrån, om det är möjligt för dig i din tjänst och du har arbetsredskap för att göra det. Påtala att arbetsgivaren ska betala ut lön och eventuella förmåner precis som vanligt för tiden du är hemma. Det gäller även om du inte har möjlighet att jobba hemma. Det är viktigt att du finns tillgänglig och kan komma in och jobba så fort arbetsgivaren bedömer att det är ok att du kommer tillbaka.

Läs mer: Då har du rätt till smittbärarpenning
 

Jag känner oro för att komma till arbetsplatsen på grund av kollegor som rest. Kan jag kräva att jobba hemma?

Nej, det kan du inte kräva. Att avvika från arbetsplatsen olovligen kan ses som en arbetsvägran och du kan riskera allvarliga konsekvenser som uppsägning eller skadestånd.

För en dialog med din arbetsgivare om att du är orolig och om vilka lösningar som skulle kunna vara möjliga. Ett alternativ är jobba hemifrån, men inget som du kan kräva. Arbetsgivaren kan inom ramen för arbetsledningsrätten kräva att ditt arbete utförs på arbetsplatsen.

Prata gärna med ditt arbetsmiljöombud om din oro och hur ni tillsammans kan lösa situationen. Arbetsgivaren är, enligt arbetsmiljölagen, skyldig att vidta åtgärder för att förebygga ohälsa eller smitta på arbetsplatsen.

Läs mer: Stängd skola ger inte rätt till vab
 

Kan arbetsgivaren bestämma att jag inte får åka på en planerad privat resa?

Nej, arbetsgivaren bestämmer inte över vad man gör på sin fritid och kan inte kräva att man avbokar en resa. En arbetsgivare som förändrar semesterförläggningen riskerar att få betala skadestånd.

En lösning kan vara att man kommer överens med arbetsgivaren om att de kompenserar för den avbokade resan.
 

Kan jag säga nej till att åka på en tjänsteresa och kan arbetsgivaren beordra att jag åker?

Nej, så länge UD inte avråder från resor till det område du ska åka till har arbetsgivaren rätt att beordra dig att åka på tjänsteresa. Men om du är orolig för att åka på en tjänsteresa bör du ha en dialog med arbetsgivaren om din oro och försöka komma fram till en gemensam lösning.

Unionens råd är att skriva ett avtal med din arbetsgivare före avresan. Avtalet ska reglera din rätt till lön, om du blir satt i karantän antingen i Sverige eller på resmålet. Det är också viktigt att du och din arbetsgivare undersöker vilket försäkringsskydd som gäller.

Om du tillhör en riskgrupp kan bedömningen vara en annan. Du bör då kontakta din läkare innan du reser.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Övervakades via webbkamera under hela arbetsdagen

Kvinnan tvingades ha sin webbkamera på under hela arbetsdagen, då chefen ville se att hon jobbade. Övervakningen var så närgången att hon blev sjukskriven. Unionen stämmer företaget för brott mot EU:s dataskyddsförordning.
Lina Björk Publicerad 24 april 2025, kl 09:44
Kameraövervakning med webcam. Till vänster en stor och lite hotfull webbkamera, till höger en kvinna vid en dator. Ser rädd och obekväm ut.
Övervakades av chefen med webbkamera - varje dag. Kvinnan tvingades ha sin webbkamera på hela arbetsdagarna då chefen ville se att hon "verkligen jobbade". En övervakning som kan vara olaglig. Foto: Colourbox.

Får arbetsgivare övervaka sina anställda under arbetstid? Nej, inte i det här fallet menar Unionen som har lämnat in en stämning till Stockhoms tingsrätt om brott mot EU:s dataskyddsförordning. 

Tvisten handlar om en kvinna som skötte bokningar via kundtjänst och sades upp i maj förra året. Under uppsägningstiden krävde hennes arbetsgivare att hon skulle ha ett digitalt möte, med kamera och ljud påslaget under hela arbetsdagen, medan hon ringde upp kunder. 

Hon var ständigt i bild, medan hennes chef hade sitt ljud avslaget. 

–  Övervakningen har varit väldigt närgången och gjort att hon mått så dåligt att hon fått sjukskriva sig, säger Cecilia Arklid, Förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i tingsrätten. 

Övervakning av anställda okej – ibland

Ibland kan det vara befogat att bevaka sina anställda, men då kräver lagen specifika grunder. Exempelvis kan det vara okej om det krävs för att fullgöra en rättslig förpliktelse eller att det finns ett samtycke. Som huvudregel gäller dock inte samtycke när det rör sig om en situation mellan arbetsgivare och anställd, då den ena är i beroendeställning till den andra. 

Arbetsgivaren informerade inte vad webbinspelningen skulle leda till, eller undersökte om det fanns mindre ingripande åtgärder för att uppnå sitt mål- exempelvis mer aktiv arbetsledning. Nu stämmer Unionen företaget för brott mot EU:s dataskyddsförordning och kräver 50 000 kronor i skadestånd till medlemmen. 

Dom kan bli prejudicerande

Tvisten är den första i sitt slag som går till domstol och en dom kommer att vara prejudicerande, alltså bli vägledande för hur liknande tvister ska avgöras. 

–  Om det blir en dom kommer den att förtydliga hur en arbetsgivare får, eller inte får övervaka sina anställda i realtid, säger Cecilia Arklid.