Hoppa till huvudinnehåll
Sjukförsäkring

Då har du har rätt till smittbärarpenning

Anställda som misstänks vara smittade av coronavirus har möjlighet att ansöka om smittbärarpenning från Försäkringskassan. Så här gör du.
Lina Björk, Ola Rennstam Publicerad 27 februari 2020, kl 16:32
Mikael Fritzon/TT
På infektionskliniken i Kalmar är man förberedd på att ta emot personer som smittats av coronavirus. Mikael Fritzon/TT

Om du måste avstå från att arbeta och går miste om inkomst, så har du möjlighet att ansöka om smittbärarpenning. Ungefär 400 personer får årligen den ersättningen från Försäkringskassan, majoriteten för Salmonella.

För en månad sedan beslutade regeringen att även coronaviruset ska klassas som så kallad samhällsfarlig sjukdom och därmed har man möjlighet att ansöka om ersättning om man tvingas sitta i karantän.

– Hittills är det sju personer som har ansökt om smittbärarpenning kopplat till coronaviruset, så det är ingen jätteökning, men däremot får vi mycket frågor om vad som gäller, säger Cecilia Udin, nationell försäkringssamordnare hos Försäkringskassan.

Enligt Försäkringskassan krävs dock läkarintyg om avstängning för att få smittbärarpenning.

– Om arbetsgivaren beordrar de anställda att inte komma till jobbet så bör de rimligen betala lön under tiden de är hemma, men det är en arbetsrättslig fråga och ingenting som Försäkringskassan är involverad i. Men får man ett beslut om avstängning från en läkare om att du måste avstå från arbete, så kan smittbärarpenningen bli aktuell, säger Cecilia Udin.

Läs mer: Corona - det här gäller på jobbet

Arbetsgivarorganisationen Almega rekommenderar sina medlemsföretag att låta medarbetarna som nyligen varit i coronarelaterade riskområden eller exponerats för smitta att stanna hemma 14 dagar innan de kommer tillbaka till arbetsplatsen. Almega uppmanar alla berörda medarbetare att ha en dialog med sin närmaste chef. Men vilken typ av ersättning utgår när arbetsgivaren uppmanar en medarbetare att stanna hemma?

– Om det är på arbetsgivarens initiativ att du inte kan komma till arbetet utgår lön. Är person konstaterat sjuk utgår sjuklön. Är man smittad men ändå arbetsförmögen kan man få smittbärarpenning från Försäkringskassan. Det finns stora möjligheter att utföra många tjänstemannaarbeten i kontorsmiljö hemifrån men det går förstås inte alltid, säger Sophie Thörne, arbetsrättsjurist på Almega.

Vilka frågor får ni från era medlemsföretag?
– Vi har fått en hel del frågor om vilken information som de i sin tur ska ge sina medarbetare. Det kan till exempel vara hur de ska resonera när en medarbetare kommer tillbaka från en resa i ett riskområde. Man vill att medarbetarna ska vara hemma och vill få råd kring hur man ska formulera sig.

– Det finns två delar i arbetsgivarens arbetsmiljöansvar i den här frågan, den ena gäller smittspridning och den andra är oro och stress hos medarbetarna.

Vilka rekommendationer ger ni om en arbetstagare har en inplanerad semester till exempelvis Iran, som är ett av länderna som UD avråder från att resa till?
– Vi tycker att man ska påtala för medarbetaren att man efter resan måste vara hemma från jobbet under 14 dagar eftersom man varit i ett riskområde. Personen tar en medveten risk och då tycker vi inte att det är självklart att arbetsgivaren ska stå för lön under inkubationstiden efteråt. Vi tror på dialog, det kanske går att flytta på semestern. Man har också ett ansvar själv som individ och bör tänka sig för två gånger. Arbetsgivarens beslut är inte riktat mot individen utan för att man tar sitt arbetsmiljöansvar.

Då har du rätt till ersättning

  • En läkare har beslutat att du inte får jobba på grund av att du är smittad eller misstänks vara smittad av en allmänfarlig sjukdom.
  • Du ska till en läkare för att utreda om du har en smittsam sjukdom
  • Du har en smitta, sjukdom eller sår som gör att du inte ska hantera livsmedel.

Smittbärarpenning betalas ut till den som kan arbeta, men inte får göra det på grund av risken för att smitta ner andra. Om du inte kan arbeta på grund av sjukdom kan du ha rätt till sjuklön från din arbetsgivare eller sjukpenning från Försäkringskassan. Smittbärarpenningen är 80 procent av din lön, men taket är 804 kronor per dag.

Sjukförsäkring

Så påverkade Covid-19 sjuskrivningarna

Under pandemin smittades över två miljoner svenskar av coronaviruset. Men få tjänstemän var sjukskrivna längre än två veckor, visar nya siffror.
Lina Björk Publicerad 22 april 2024, kl 13:04
Medicintabletter och en termomenter som visar febertemperatur.
Låg sjukfrånvaro hos svenska tjänstemän under pandemin. Karolinska Institutets analyser av tjänstemännens hälsa visar att Covid-19 hade liten påverkan på tjänstemännens sjukskrivningar. Foto: Colourbox.

När covid-19 spreds över världen påverkade det både vårt arbetssätt och reglerna för sjukskrivning. De flesta privata tjänstemän kunde jobba hemifrån och regeringen beslutade exempelvis att slopa karensdagen för att få anställda att stanna hemma när de kände förkylningssymptom. 

Nu har Karolinska Institutet tittat närmare på hur sjukfrånvaron såg ut för privata tjänstemän under åren för pandemin. Resultatet visar att de flesta tjänstemännen 82,5 procent, inte hade någon sjukskrivning alls under åren 2019 till 2021. Sjukskrivningarna minskade till och med för vissa diagnoser som depression och ångest, medan diagnoser som utmattningssymptom och stress ökade 2020. 

Pandemins påverkan på arbetslivet

Några näringsgrenar stack dock ut i siffrorna. Bland dem som sjukskrevs för covid-19 eller relaterad diagnos fanns anställda inom vård, omsorg, sociala tjänster och omsorg. Andra relevanta faktorer för en coviddiagnos var lägre inkomst, högre ålder och att vara född utanför EU. 

Om studien

  • Ingår i ett större forskningsprojekt om sjukskrivning- sjuk och aktivitetsersättning.
  • Studien följer 1,4 miljoner privata tjänstemän i åldern 18 till 67 år under åren 2019 till 2021.
  • Karolinska Institutet har utfört studien på uppdrag av PTK och Svenskt Näringsliv och den har finansierats av tjänstepensionsbolaget Alecta.